Scielo RSS <![CDATA[Revista de Ciências Agrárias]]> http://scielo.pt/rss.php?pid=0871-018X20210001&lang=en vol. 44 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.pt/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.pt <![CDATA[Determination of physical attributes of sandy soils through Georadar]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumo A região central do Brasil é a sua atual fronteira agrícola, com rápida expansão das culturas de soja, café e algodão sob solos arenosos. Um dos grandes desafios de manejo desse tipo de solo é a redução da sua baixa fertilidade natural e manutenção da umidade. Esse trabalho teve o objetivo de avaliar a aplicabilidade do uso de Radar de Penetração do Solo (GPR) na determinação de atributos de solos arenosos da parte central do Brasil. O estudo foi realizado no sudeste do estado da Bahia, numa área de topografia plana e sob pastagem. Foram amostrados dois perfis completos, cujas amostras foram analisadas química e fisicamente. A leitura foi realizada em transectos com comprimento acima de 500m. Foi utilizado GPR equipado com antena de 400 MHz. Foram aplicadas as equações de Topp, Ledieu e Condé para determinação da umidade gravimétrica a partir de valores de constante dielétrica obtidas dos radargramas. Foi observado tratar-se de solos profundos, sem impedimentos físico e que apresenta aumento da umidade em profundidade.<hr/>Abstract The central region of Brazil is its current agricultural frontier, with rapid expansion of soy, coffee and cotton crops under sandy soils. One of the major management challenges for this type of soil is the reduction of its low natural fertility and maintenance of humidity. This work had the objective of evaluating the applicability of the use of Soil Penetration Radar (GPR) in the determination of attributes of sandy soils in the central part of Brazil. The study was carried out in the southeastern state of Bahia, in an area of flat relief and under pasture. Two complete profiles were sampled, whose samples were analyzed chemically and physically. The reading was performed in transects with lengths over 500m. GPR equipped with a 400 MHz antenna was used. The Topp, Ledieu and Condé equations were applied to determine the gravimetric humidity from the dielectric constant values obtained from the radargrams. It was observed that these are deep soils, without physical impediments and that there is an increase in humidity in depth. <![CDATA[Chemical and textural characterization of soils in different managements in a settlement area of land reform in south eastern Pará, Brazil]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumo A mesorregião sudeste do Pará possui um número considerável de assentamentos rurais que cultivam Manihot Esculenta Crantz, sendo necessário investigar acerca dos sistemas de cultivos para sinalizar estratégias que possam potencializar a produção. Objetivou-se avaliar as características químicas e texturais de solo em cinco ambientes distintas no Projeto de Assentamento 26 de Março, Marabá-PA, Brasil. Foi realizada a coleta de amostra composta de solo na profundidade de 0-20 cm de três áreas de cultivo de mandioca, uma de floresta e outra degradada. O delineamento experimental utilizado foi blocos casualizado com quatro repetições e cinco tratamentos. Os dados obtidos foram submetidos à análise de variância e as médias foram comparadas pelo teste de Tukey ao nível de 5% de probabilidade e a análise de componentes principais utilizando o software R livre. A textura nas áreas estudadas é de predominância arenosa. São constatados teores de fósforo baixo para todos, inclusive teores de magnésio abaixo do ideal para as áreas do pequeno e médio agricultores. O teor de potássio é alto e não apresenta diferenças nas áreas estudadas entre os produtores. Os indicadores de acidez do solo demonstram serem os principais fatores limitantes nas áreas de estudo para melhor desempenho no rendimento da cultura.<hr/>Abstract The southeastern mesoregion of Pará has a considerable number of rural settlements which cultivate Manihot esculenta Crantz, being necessary to investigate about cropping systems to signal strategies that may potentialize the production. This study aimed at evaluating the chemical and textural soil characteristics in five different environments in the 26 de MarçoSettlement Project, Marabá-PA, Brazil. It was performed the collection of a sample composed of soil at a depth of 0-20 cm from three areas of cassava cultivation, one from forest area and other from degraded area. The experimental design used was randomized blocks with four replications and five treatments. Data obtained were subjected to analysis of variance and the means were compared by Tukey's test at the level of 5% probability, and the analysis of main components, by using the free R software. The texture in the studied areas is predominantly sandy. Low phosphorus levels were found for all, including less than ideal magnesium levels for small and medium-sized farmers areas. The potassium content is high and there are no differences in the studied areas for producers. The indicators of soil acidity prove to be the main limiting factors in the study areas for better performance in crop yield. <![CDATA[Occurrence and characterization of populations of nodule-inducing N<sub>2</sub> from settlement areas in Marabá, Pará, Brasil]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumo O estudo das populações nativas edáficas pode revelar um reservatório de recurso genético para a seleção de estirpes eficientes, além de constituir um indicador das intervenções antrópicas. O objetivo do trabalho foi caracterizar e avaliar a ocorrência de populações de bactérias que nodulam e fixam N2 utilizando o feijão caupi como planta isca. O estudo foi realizado em casa de vegetação do Instituto Federal do Pará, Campus Marabá Rural. As amostras de solo foram coletadas no Projeto de Assentamento 26 de Março em oito ambientes: três áreas individuais sob cultivo de banana e de mandioca, uma sob capoeira e uma sob floresta. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com três repetições e oito tratamentos sendo estes constituídos pelas áreas de estudos. Aos 35 dias após emergências, as plantas foram coletadas para determinação do número de nódulos (NN), massa seca da parte área (MSPA) e raiz (MSR). De cada tratamento realizou-se o isolamento de dez nódulos destinados a caracterização morfológica e fisiológica de suas colônias. A nodulação ocorreu em todos os tratamentos, apresentado uma grande variação de NN e produção de MSPA. Foram isoladas 53 estirpes demonstrando elevada diversidade cultural por meio das características morfológicas e fisiológicas.<hr/>Abstract The native edaphic population study can be a reservoir of genetic resources for the selection of efficient strains, besides being an indicator of anthropogenic activities. The aim of this work was to characterize and evaluate the occurrence of bacterial populations that nodulate and fix N2 using cowpea as a bait plant. This study was carried out in a greenhouse situated at the Federal Institute of Pará, Campus Marabá Rural, Brasil. Soil samples were collected in the Settlement Project 26 de Março into eight environments: being three individual areas under banana and cassava cultivation, one under capoeira and one under forest. The experimental design was completely randomized with three replications and eight treatments, which consisted of the study areas. At 35 days after emergencies of the plants, they were collected to determine the number of nodules (NN), dry matter of the shoots (DMA) and root (DMR). From each treatment in this process, ten nodules were isolated for the morphological and physiological characterization of their colonies. Nodulation occurred in all treatments, with a large variation in NN and DMA production. Fifty-three strains were isolated demonstrating high cultural diversity through morphological and physiological characteristics. <![CDATA[Physiological potential of lettuce seeds submitted to different physical treatments for pathogen control]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100031&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumo A propagação vegetal por meio de sementes pode ser uma fonte de transmissão de doenças, por isso, a utilização de métodos de tratamento de sementes é de grande importância. O objetivo deste estudo é avaliar o potencial fisiológico e sanitário de diferentes lotes de sementes de alface submetidas a vários tratamentos físicos. O delineamento experimental em blocos aleatórios incluiu a termoterapia e a exposição ao gás ozono durante 100 e 200 minutos para avaliar os índices de germinação, envelhecimento acelerado, comprimento, massa seca, emergência total, índice de velocidade de emergência, e sanidade (Blotter- test). A termoterapia aumentou a percentagem de germinação de sementes de alface e acelerou a formação de plântulas normais com maior massa seca de parte aérea e raízes. Ambos tratamentos com ozono aceleraram a velocidade de germinação e formação de raízes. A exposição ao ozono durante 200 minutos aumentou a massa seca da parte aérea de plântulas. O tratamento térmico foi eficiente no controle do fungo Alternaria sp., entretanto favoreceu o desenvolvimento de Aspergillus sp.<hr/>Abstract Plant propagation through seeds can be a source of disease transmission, so the use of seed treatment methods is of paramount importance. The objective of this study was to evaluate the physiological and sanitary potential of different batches of lettuce seeds submitted to physical treatment methods. Thermotherapy and exposure to ozone gas were tested for 100 and 200 minutes. The efficiency and level of physiological damage caused by the treatments were evaluated by germination, accelerated aging, length, dry mass, total emergence, emergency speed index (LVI), and health (Blotter test) tests. The experimental design was completely randomized with four replications, and the results submitted to analysis of variance and Tukey test at 5% probability. Thermotherapy increased lettuce seed germination and accelerated the formation of normal seedlings with higher dry mass of shoots and roots. Both ozone treatments accelerated germination speed and root formation. Exposure to ozone for 200 minutes increased the shoot dry mass. The heat treatment was efficient in the control of Alternaria sp. Fungus, however favored the development of Aspergillus sp. <![CDATA[Antioxidant and gibberellin on <em>in vitro</em> cultivation of <em>Eugenia involucrata</em> DC.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100041&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumo Eugenia involucrata apresenta sementes recalcitrantes e é dotada de elevado potencial econômico e ambiental, o que justifica a realização de estudos relacionados à produção de mudas via cultura de tecidos. O presente trabalho teve por objetivo avaliar concentrações de Polivinilpirrolidona (PVP) e GA3 no cultivo in vitro. Testaram-se diferentes concentrações de PVP: 0; 0,5; 1 ou 1,5 g L-1 e, em um segundo experimento, de GA3: 0; 1; 2 ou 4 µM, em dois períodos de cultivo in vitro (30 ou 60 dias). Não houve efeito significativo de PVP, observando-se médias altas para sobrevivência (83,10%) e estabelecimento (73%), mas baixas para oxidação fenólica (16,55%). No segundo experimento, foi observado efeito significativo do período de cultivo apenas para sobrevivência, enquanto que, para altura média e número de brotos, somente do GA3. A maior sobrevivência ocorreu aos 30 (88,10%), observando-se decréscimo aos 60 dias (61,45%). Para altura dos brotos, a maior média (0,52 cm) foi obtida a 4 μM de GA3, já, na sua ausência, ocorreu a menor média (0,12 cm). Para número de brotos, obteve-se maior média (4,5) na sua ausência, enquanto, a 4 μM, ocorreu o menor número (0,15). PVP é dispensável; GA3 apresenta efeito no alongamento in vitro, mas reduz o número de brotos em E. involucrata.<hr/>Abstract Eugenia involucrata presents recalcitrant seeds and is endowed with a high economic and environmental potential, which justifies the realization of studies related to the production of seedlings via tissue culture. The present work aimed to evaluate the effects of distinct concentrations of polyvinylpyrrolidone (PVP) and GA3 in the in vitro culture. Different concentrations of PVP were tested: 0; 0.5; 1 or 1.5 g L-1 and, in a second experiment, of GA3: 0; 1; 2 or 4 μM, in two in vitro culture periods (30 or 60 days). There was no significant effect of PVP, with high survival rates (83.10%) and establishment (73%), but low for phenolic oxidation (16.55%). In the second experiment , significant effect of the cultivation period was observed only for survival rate, whereas average height and number of shoots were affected only GA3 had an effect. The greatest survival occurred at 30 days (88.10%), decreasing at 60 days (61.45%). For shoot height, the highest mean (0.52 cm) was at 4 μM of GA3, and in the absence, the lowest mean (0.12 cm) occurred. For the number of shoots, a higher mean was obtained (4.5) in its absence, whereas, at 4 μM, the lowest number occurred (0.15). PVP is dispensable; GA3 has an effect on in vitro elongation but reduces the number of shoots in E. involucrata. <![CDATA[Early development of cactus forage seedlings derived from cladode fragmentation technique]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100051&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO Considerando a necessidade do restabelecimento de campos de palma forrageira resistente a cochonilha do carmim, pretendeu-se avaliar o método de propagação pelo fracionamento do cladódio das variedades Orelha de elefante (Opuntia stricta L Haw) e Baiana (Nopolea cochenillifera Salm Dick). Utilizou-se cladódios fracionados obtendo-se três tratamentos constituídos pelas frações do terço superior (Ts), terço médio (Tm) e terço inferior (Ti) dos cladódios usados como partes vegetativas para as mudas. As divisões dos tratamentos corresponderam a 180 mudas, sendo 90 Orelha de elefante e 90 Baiana distribuídas em sacos de mudas de forma casualizada. Mudas oriundas da fração inferior dos cladódios apresentam maior acumulação de matéria seca, porém uma maior quantidade de brotos é observada nas mudas oriundas da fração mediana do cladódio, independentemente da cultivar de palma forrageira. Em ambas as espécies e tratamentos estudados o enraizamento foi superior a 90% o que denota a viabilidade da técnica do fracionamento como meio rápido e prático de se obter maior quantidade de mudas por cladódio para plantio na palma forrageira.<hr/>ABSTRACT Considering the need to re-establish fields of forage cactus resistant to carmine cochineal, this study aimed to evaluate the propagation method by fractioning of the cladodes of two species of cactus forages (Opuntia stricta Haw) cultivar “Orelha de elefante” and (Nopalea cochenillifera Salm Dick) cultivar “Baiana”. The experiment was carried out at the National Institute for the Semiarid of Brazil. The treatments consisted of the fractions of the cladode upper (Ts), middle (Tm), and lower (Ti). The treatment divisions corresponded to 180 seedlings, being 90 “Orelha de elefante” and 90 “Baiana”. Seedlings from the lower fraction of the cladode have a higher accumulation of dry matter. A larger number of shoots were observed in the seedlings from the median fraction of the cladode, regardless of the cactus forage cultivar (P&gt; 0.05). Both species and treatments studied rooting were greater than 90%, which denoted the feasibility of the fractionation technique as a quick and practical method to obtain a large number of seedlings per cladode for planting in the cactus forage. <![CDATA[Biocontrol <em>in vitro</em> of <em>Trichoderma</em> spp. for pathogens <em>Rhizoctonia solani</em>, <em>Fusarium oxysporum</em>, and <em>Curvularia lunata</em>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100061&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumo Espécies de Rhizoctonia, Fusarium e Curvularia estão entre os principais fungos fitopatogénicos. Trichoderma spp. São importantes ferramentas no control biológico de fitopatogénios. Desta forma, o presente estudo teve como objetivo avaliar a eficiência de espécies de Trichoderma in vitro para antagonismo em relação aos patogénios Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum e Curvularia lunata. Para testar a ação de Trichoderma spp., foi usada a técnica de co-cultura, tendo sido avaliados a percentagem de colonização e de inibição segundo pontuação atribuída através duma escala adaptada. Para a avaliação de inibição por compostos voláteis foi usado o método de sobreposição de placas, tendo sido medido o diâmetro das colónias após sete dias. O delineamento experimental foi completamente aleatorizado em triplicados, tendo sido analisado num esquema fatorial 4x3, com quatro isolados e três patogénios. No estudo de inibição por compostos voláteis o isolado UFT-204 mostrou melhor eficiência no controlo dos patogénios. As colónias dos patogénios registaram um crescimento micelial de 74.7% para R. solani, 57.5% para F. oxysporum e 69% para or C. lunata. Na confrontação com F. oxysporum, o isolado UFT-205 de Trichoderma obteve o melhor resulta (80.8%) da percentagem de colonização. Na percentagem de inibição, os isolados de Trichoderma UFT-25 (87.0%), UFT-205 (85.3%) e UFT-57 (84.2%) apresentaram melhores médias. Para C. lunata, os isolados de Trichoderma UFT-25 (77%), UFT-205 (81.4%) e UFT-57 (76%) forneceram a maior percentagem de colonização. Na inibição, os isolados de Trichoderma UFT-25 (76.3%) e UFT-205 (80.7%) apresentaram melhores médias. R. solani não diferiu estatisticamente, obtendo uma percentagem de colonização de 68.8% a 76.7% e inibição de 76.7% a 84.6%.<hr/>ABSTRACT Rhizoctonia, Fusarium, and Curvularia species are among the main fungi that cause disease in plants. Trichoderma spp. fungi are an important tool in the biological control of phytopathogens. As a result, the present study aimed to evaluate the efficiency of Trichoderma species in vitro antagonism for pathogens Rhizoctonia solani, Fusarium oxysporum, and Curvularia lunata. To test the action of Trichoderma spp. the colony matching technique was used and the percentage of colonization, inhibition, and scores assigned on an adapted scale were evaluated. For inhibition by volatile compounds, the plate overlap method was used and the colony diameter was measured after seven days. The experimental design was completely randomized in triplicate and analysed in a 4x3 factorial scheme, with 4 isolated and 3 pathogens. In the inhibition by volatile compounds, the UFT-204 isolate showed better efficiency in controlling pathogens. The colonies of the pathogens obtained mycelial growth of 74.7% for R. solani, 57.5% for F. oxysporum, and 69% for C. lunata. In the confrontation with F. oxysporum, the isolate Trichoderma UFT-205 obtained the best result (80.8%) in the percentage of colonization. In the percentage of inhibition, the isolates of Trichoderma UFT-25 (87.0%), UFT-205 (85.3%), and UFT-57 (84.2%) presented better averages. For C. lunata, the isolates of Trichoderma UFT-25 (77%), UFT-205 (81.4%), and UFT-57 (76%) provided the highest percentage of colonization. In the inhibition, the isolates of Trichoderma UFT-25 (76.3%) and UFT-205 (80.7%) presented better averages. R. solani did not differ statistically, obtaining a colonization percentage of 68.8% to 76.7% and inhibition of 76.7% to 84.6%. <![CDATA[Productivity, quality and composition of soybean seeds in storage as a function of boron doses at different phenological stages]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100071&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumo A soja é uma das culturas de maior impacto no abastecimento global de alimentos, por isso é importante estudar os fatores relevantes que afetam sua produção e até mesmo o desenvolvimento de suas sementes no campo. Os macro e micronutrientes são importantes, especificadamente em relação à soja, o boro é extremamente importante para a fixação biológica do nitrogênio, participando dos processos fisiológicos de formação das sementes. No entanto, o nutriente não é muito móvel nas plantas, sendo assim alguns autores recomendam a pulverização foliar para melhorar a produtividade e a qualidade das sementes. A dosagem e o momento das aplicações são fatores importantes nas decisões internas relacionadas à produção e ao manejo da safra. Portanto, o objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos de tempos e doses de aplicação de boro no solo sobre a qualidade da soja, e sua influência nas características fisiológicas após o armazenamento. Dois experimentos foram conduzidos um na Universidade Estadual de Goiás e outro na Universidade Federal de Pelotas. A primeira fase foi em campo, conduzida em blocos casualizados em esquema fatorial 5 x 6, com cinco estágios (V0, V3, V6, V9 e R1) de aplicação de boro e seis diferentes doses (0, 1, 2, 3, 4 e 5 kg ha-1) dela, quatro repetições, foram avaliandos o teor de boro nas folhas, o índice de clorofila e a produtividade de sementes em kg ha-1. A segunda fase foi elaborada em laboratório com o objetivo de avaliar a qualidade fisiológica e titulação de nutrientes das sementes após 6 meses de armazenamento, em delineamento inteiramente casualizado em esquema fatorial 5 x 6 com quatro repetições, como no campo com 5 estágios e 6 doses. As variáveis ​​analisadas foram: germinação, comprimento da raiz, comprimento da parte aérea, índice de taxa de crescimento, razão de desenvolvimento da raiz, razão de desenvolvimento da parte aérea e concentração de fósforo, nitrogênio, potássio e boro. O estádio reprodutivo apresentou as melhores médias para as variáveis ​​de qualidade das sementes e concentração dos nutriente na semente, enquanto que para as doses, os níveis intermediários apresentaram resultados positivos para a maioria dos testes utilizados no estudo. No entanto, não há justificativa para a fertilização com boro para manter a qualidade das sementes armazenadas.<hr/>Abstract Soybeans is one of the crops with significant impact on global food supply, so it’s important to study those relevant factors affecting its production and even the development of its seeds in the field. The macro and micronutrients are important, and continuously soybeans is concerned, boron is extremely important for biological nitrogen fixation, and participating in the physiological seed formation processes. Since the nutrient is not very mobile in the plant, some authors recommend foliar spraying to improve seed productivity and quality. Dose and timing of applications are important factors inner decisions related to crop production and management. Therefore, the goal of this work was to evaluate effects of times and doses of soil boron application on soybean quality, and its influence on the physiological characteristics after storage. Two experiments were conducted at the State University of Goiás and Federal University of Pelotas. The first in the field, conducted in a randomized block in a 5 x 6 factorial scheme, with five stages (V0, V3, V6, V9 and R1) of boron application and six different doses (0, 1, 2, 3, 4 and 5 kg ha-1) of it, four replications, evaluating leaf boron content, chlorophyll index and seed yield in kg ha-1. The second phase was contrived in the laboratory aimed to evaluate the physiological quality and nutrient titration of seeds after 6 months of storage, with a completely randomized design in a 5 x 6 factorial arrangement with four replications as in the field with 5 stages and 6 doses. The variables analyzed were: germination, root length, shoot length, growth rate index, root development ratio, shoot development ratio and concentration of phosphorus, nitrogen, potassium and boron. The reproductive stage showed the best averages for seed quality variables and concentration nutrients, whereas for doses, the intermediate levels showed positive results for most of the tests used in the study. However, there isn’t justification for fertilization with boron to maintain the stored seeds quality. <![CDATA[Influence of Storage Conditions on Fruit Quality of ‘Royal Time’ and ‘Royal Summer’ Peach Cultivars]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100081&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Peach is a very perishable climacteric fruit whose firmness may decay rapidly depending on the temperature. Refrigeration is usually used to delay ripening and maintain fruit quality. However, often temperature storage conditions are not optimized. This work aims to characterize the storage conditions (temperature and humidity) of three peach producers of Beira Interior region, Portugal. Additionally, correlate those conditions with peach quality evolution comparing two peach cultivars - Royal Summer and Royal Time - with similar harvest dates but very different acidity content. The three refrigeration chambers monitored have very distinct conditions of average air temperature, namely 8.29±3.53 °C (local C), 5.50±0.88 °C (local G) and 0.80±0.83 °C (local L) but similar high humidity, in an average range of 90%-98%. At harvest time, major differences were in fruit firmness and acidity. ‘Royal Summer’ firmness was 6.61 kgf and ‘Royal Time’ was 5.20 kgf. For all storage conditions, fruit firmness decrease faster for ‘Royal Time’ cultivar than for ‘Royal Summer’. The results suggest that in general farmers use inadequate range temperature for long storage period. For short periods of 7 days, conditions like those of local G allow fruit quality maintenance like firmness and loss of weight without problems of chilling injury or lack, and, simultaneously, save energy that is also not only a desirable international goal but also contributes to decrease of production costs.<hr/>Resumo O pêssego é um fruto climatérico, altamente perecível, cuja firmeza diminui rapidamente dependendo da temperatura de conservação. A refrigeração é o processo utilizado para atrasar a maturação e manter a qualidade embora, em muitos casos, a temperatura de refrigeração não seja otimizada. Este trabalho pretende caracterizar as condições de refrigeração (temperatura e humidade) das câmaras de três produtores de pêssego da Beira Interior. Adicionalmente, pretende também relacionar essas condições com a evolução da qualidade dos frutos utilizando duas cultivares - Royal Summer e Royal Time - com data de colheita semelhante, mas teor de acidez distinto. As três câmaras de refrigeração monitorizadas corresponderam a condições bastante diferentes de temperatura, nomeadamente, 8,29±3,53°C (local C), 5,50±0,88°C (local G) e 0,80±0,83°C (local L), mas semelhantes em termos de humidade que está compreendida entre 90% e 98%. À colheita, as maiores diferenças observadas foi a firmeza e acidez. A firmeza dos pêssegos da ‘Royal Summer’ foi de 6,61 kgf e a da ‘Royal Time’ foi de 5,20 kgf. Para todas as condições de conservação, a firmeza diminuiu mais rapidamente na ‘Royal Time’. Os resultados sugerem que, em geral, os produtores usam intervalos de temperatura inadequados para períodos de conservação longos. Contudo, considerando períodos curtos, entre 7 dias, as condições observadas no local G permitiram manter a qualidade como firmeza e perda de peso, sem se observarem danos por frio. Simultaneamente, permitem economizar energia o que é um objetivo internacional e contribui para a diminuição dos custos de produção. <![CDATA[Mathematical modeling and thermodynamic properties in drying okra]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2021000100091&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMO O quiabo é uma hortaliça que destaca-se agronomicamente por apresentar ciclo vegetativo rápido, de alto rendimento, além de apresentar considerável valor nutritivo. Em razão da sua composição e de ser consumido ainda verde, a sua vida útil é bastante curta, requerendo algum processo de conservação para manter a aceitabilidade. Nesse sentido, objetivou-se secar o quiabo em fatias, com espessura de aproximadamente 2 mm, nas temperaturas de 50, 60, 70 e 80 °C, ajustar modelos matemáticos aos dados experimentais e determinar os coeficientes de difusão, a energia de ativação e as propriedades termodinâmicas. Observou-se que o aumento de temperatura de secagem em 30 °C reduziu em 50,55% o tempo total de processo. Dentre os modelos matemáticos testados, o modelo de Midilli apresentou os melhores parâmetros de ajustes aos dados experimentais. Os coeficientes de difusão efetivos aumentaram com o incremento da temperatura, apresentando-se na ordem de 10-11 m2 s-1, e sua dependência com a temperatura foi descrita pela Equação de Arrhenius, que indicou uma energia de ativação de 26,12 kJ mol-1. Os valores de entalpia e entropia se reduziram com a elevação da temperatura de secagem, enquanto que a energia livre de Gibbs foi aumentada na faixa de temperatura avaliada.<hr/>ABSTRACT Okra is a vegetable that stands out agronomically due to its fast vegetative cycle, of high yield, besides presenting considerable nutritional value. Due to its composition and to be consumed still green, its useful life is quite short, requiring some conservation process to maintain acceptability. In this sense, the objective was to dry the okra in slices, approximately 2 mm thick, at temperatures of 50, 60, 70 and 80 ° C, adjust mathematical models to the experimental data and determine the diffusion coefficients, activation energy and thermodynamic properties. It was observed that the increase in drying temperature at 30 ° C reduced the total process time by 50.55%. Among the mathematical models tested, the Midilli model presented the best parameters of adjustments to the experimental data. The effective diffusion coefficients increased with increasing temperature, in the order of 10-11 m2 s-1, and their dependence on temperature was described by the Arrhenius Equation, which indicated an activation energy of 26.12 kJ mol-1. The enthalpy and entropy values ​​decreased with the increase of the drying temperature, while the Gibbs free energy was increased in the temperature range evaluated.