Scielo RSS <![CDATA[Millenium - Journal of Education, Technologies, and Health]]> http://scielo.pt/rss.php?pid=0873-301520200003&lang=es vol. num. 13 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.pt/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.pt <![CDATA[Editorial Millenium 13]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300007&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[Virulencia, enzimas ligninolíticas y perfil metabólico de cryphonectria parasitica en cepas virulentas e hypovirulentas convertidas por CHV1 hipovirus.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: Cryphonectria parasitica, the causal agent of chestnut blight, causes necrotic lesions (so-called cankers) on the bark of stems and branches of susceptible host trees. Cryphonectria hypovirus 1 (CHV1) infects C. parasitica and reduces the fungus virulence (hypovirulence) and alters the fungus morphology in culture (pigmentation and sporulation capacity). By these characteristics, the strains with hypovirus CHV1 are used in Europe as a biological control agent of chestnut blight. Objectives: The aim of this work is to understand the effect of hypovirus on fungi virulence by comparing the production of some lignin-degrading enzymes and the metabolic profiles of some isogenic virulent and hypovirulent (converted and original) strains. Methods: The virulence of each strain was evaluated by mycelial inoculation on apple fruits (cv. Golden Delicious) and on detached, one year old, chestnut branches. To detect the activity of ligninolytic enzymes (laccases, peroxidases and cellulases), various substrates and indicator compounds were used. The metabolic profile of C. parasitica was evaluated by the Biolog FF system using 95 different carbon sources. Results: Virulent strains were found to cause more significant necrotic lesions in chestnut branches (p&lt;0.05) and to produce larger lignin-degrading enzymes. The use of Biolog FF MicroPlates indicated that the use of 95 carbon sources five isolates of C. parasitica were significantly different (p &lt;0.001), when the substrates were grouped into six types of chemical compounds. The highest AWCD values were obtained for carbohydrates, carboxylic acids and polymers, and the lowest values for amines/amides, amino acids and miscellaneous. Conclusions: Virulence evaluation of C. parasitica strains is important to study the hypovirulence processes mediated by the hypovirus CHV1. The detached branches of chestnut were, in our study, more suitable than apple fruits test in discriminating hypovirulent from virulent strains of C. parasitica. Virulent strains showed higher activity of acid-tannic inducible laccase (Lac3) and other lignin-degrading enzymes (LiP, MnP, and cellulase) when compared with hypovirulent ones. The results of the metabolic profiles studies may lead to new perspectives for understanding the biological process used by the hypovirus therefore, this may suggest a method for discriminating hypovirulent strains and study ecology and field fitness in this fungal strains.<hr/>Resumo Introdução: Cryphonectria parasitica, fungo responsável pelo cancro do castanheiro, causa lesões necróticas (cancros corticais) no tronco e ramos das árvores hospedeiras. O hipovírus, Cryphonectria hypovirus 1 (CHV1) reduz a virulência (hipovirulência) e altera a morfologia do fungo em cultura (redução da pigmentação e esporulação). As estirpes hipovirulentas CHV1 são utilizadas com sucesso na Europa como agentes de controlo biológico do Cancro do castanheiro. Objetivos: O objetivo deste trabalho foi compreender o efeito do hipovírus na virulência e metabolismo do fungo, comparando a produção de algumas enzimas lenhinolíticas e os perfis metabólicos de estirpes virulentas e estirpes isogénicas de C. parasitica convertidas (com CHV1). Métodos: A virulência de cada isolado foi avaliada por inoculação de micélio do fungo em maçãs (cv. Golden Delicious) e em ramos destacados de castanheiro com um ano de crescimento. Para a deteção da atividade de enzimas lenhinolíticas (lacases, peroxidases e celulases) foram usados vários substratos e compostos indicadores. O perfil metabólico de C. parasitica foi avaliado pelo sistema Biolog FF microplates pela utilização de 95 fontes diferentes de carbono. Resultados A utilização de MicroPlacas FF (Biolog, Inc.) indicaram que a utilização de 95 fontes de carbono pelos cinco isolados de C. parasitica, foram significativamente diferentes (p &lt;0,001), quando os substratos foram agrupados em seis tipos de compostos químicos. Os maiores valores de AWCD foram obtidos para os hidratos de carbono, ácidos carboxílicos e polímeros, e os menores valores para os grupos aminas / amidas, aminoácidos e compostos diversos. Conclusões: A avaliação da virulência de isolados de C. parasitica é importante para o estudo dos processos de hipovirulência mediados pelo hipovírus CHV1. Os ramos destacados de castanheiro foram, em nosso estudo, mais adequados que o teste em maçã para diferenciar as estirpes hipovirulentas das virulentas de C. parasitica. Os isolados virulentos evidenciaram sempre uma maior atividade de lacase induzida por ácido tânico (Lac3) e de outras enzimas lenhinolíticas (LiP, MnP e celulase) quando comparadas com os hipovirulentos. Os resultados da análise dos perfis metabólicos mostram que alguns grupos de substratos foram mais consumidos por isolados hipovirulentos. Estes estudos abrem novas perspetivas para entender o processo biológico usado pelo hipovírus, e sugerem que este é um método para discriminar estirpes hipovirulentas, e estudar a ecologia e a aptidão em campo destes isolados do fungo.<hr/>resumen está disponible en el texto completo <![CDATA[Inseminación artificial de tiempo fijo en ganado extensivo.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300023&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: Fixed-time artificial insemination (TAI) is a useful tool in explorations to improve productivity, if ovulation synchronization requirements are met, related to the physical status of females and their reproductive apparatus. The protocol used allows greater success in cases of anestro, inducing cyclicity in cows or non-cyclic heifers, allowing AI at a predetermined time, dispensing with heat detection, in meat cattle in extensive system. Objetives: Improve reproductive performance in beef cattle. Artificial insemination (AI) is an important reproductive technique for the genetic improvement of production animals, as well as a strategy for synchronizing the time of childbirth in a region with periods of food shortage, in quantity and quality. Methods: Exploratory study with quantitative approach. The work carried out between March 2018 and April 2019 where 220 AI were carried out in 8 staff from the Centro and Alentejo region of different genetic bases, diagnosed with pregnancy at 40 days. Results: The gestation rate (%G) for the two years was 55.5% in 2018 (n=178) was 52.8% and 66.7% (n=42) in 2019. Conclusions: The results obtained allow predicting 55% of TG, however an assessment of risk factors involved (climate, feeding, body condition, management) may contribute to an improvement in results.<hr/>Resumo Introdução: A inseminação artificial a tempo fixo (IATF) é uma ferramenta útil nas explorações para melhorar a produtividade, desde que sejam cumpridos os requisitos de sincronização de ovulação, relacionados com o exame físico das fêmeas e do seu aparelho reprodutor. O protocolo utilizado permite maior sucesso em casos de anestro, induzindo a ciclicidade em vacas ou novilhas, permitindo a IA num momento pré-determinado, prescindindo da deteção do cio, em efetivos de bovinos de carne explorados em sistema extensivo. Objetivos: Melhorar a performance reprodutiva em bovinos de carne. A inseminação artificial (IA) é uma técnica reprodutiva importante para o melhoramento genético de animais de produção, bem como estratégia de sincronização de época de partos numa região com períodos de escassez alimentar, em quantidade e qualidade. Métodos: Estudo exploratório com abordagem quantitativa. O trabalho realizado entre março de 2018 e abril de 2019 onde foram efetuadas 220 IA em 8 efetivos da região Centro e Alentejo de diferentes bases genéticas, com diagnóstico de gestação aos 40 dias. Resultados: A taxa de gestação (TG) para os dois anos foi de 55,5%, em 2018 (n=178) foi 52,8% e de 66,7% (n=42) em 2019. Conclusões: Os resultados obtidos permitem prever 55% de TG, contudo uma avaliação de fatores de risco envolvidos (clima, alimentação, condição corporal, maneio) poderão contribuir para uma melhoria dos resultados.<hr/>Resumen Introducción: La inseminación artificial a tiempo fijo (IATF) es una herramienta útil en la exploración para mejorar la productividad, siempre que se cumplan los requisitos de sincronización de la ovulación, relacionados con el estado físico de las hembras y sus aparatos reproductivos. El protocolo utilizado permite un mayor éxito en los casos de anestro, induciendo la ciclicidad en vacas o vaquillas no cíclicas, permitiendo la IA en un momento predeterminado, dispensando con detección de calor, en ganado de carne en un sistema extensivo. Objetivos: Mejorar el rendimiento reproductivo en el ganado vacuno. La inseminación artificial (IA) es una técnica reproductiva importante para la mejora genética de los animales de producción, así como una estrategia para sincronizar el tiempo de entrega en una región con períodos de escasez de alimentos, en cantidad y calidad. Métodos: Estudio exploratorio con enfoque cuantitativo. El trabajo realizado entre marzo de 2018 y abril de 2019, donde se realizaron 220 IA en 8 empleados de la región Centro y Alentejo de diferentes bases genéticas, diagnosticados con embarazo a los 40 días. Resultados: La tasa de gestación (TG) para los dos años fue del 55,5%, en 2018 (n-178) fue del 52,8% y del 66,7% (n-42) en 2019. Conclusiones: Los resultados obtenidos permiten predecir el 55% de TG, sin embargo, una evaluación de los factores de riesgo involucrados (clima, alimentación, condición corporal, manejo) puede contribuir a una mejora en los resultados. <![CDATA[Efectos de los residuos de extracción de "sargazo" en la germinación de semillas.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300029&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: The “Sargaço” is a mixture of seaweeds that grow on the rocks of the Minho coast and the seaweeds during their development synthesize different metabolites. During the seaweed extraction process, some of these metabolites are not taken, thus not promoting the circular economy. Objectives: This work aimed to evaluate the seed germination potential of the residues discarded from aqueous extraction process of “Sargaço”. Providing a potential use to the undervalued sub product of the extraction it was used bean cv. Methods: Torino (Phaseolus vulgaris) and kale (Brassica oleracea var. acephala) seeds in assays with the following treatments of residues: control (C), “Sargaço” harvested in 2017 with (W) and without the washing process (NW), and the same for the “Sargaço” harvested in 2018 (W and NW). During the experiment, the emergence rate, the germination rate and the total weight difference, were recorded. At the end, the root and shoot length were measured as well as fresh plantlet weight. Results: In bean, the treatment with washed “Sargaço” 2018 was the only one showing seed germination (C = 60%; W2018 = 32%) beyond the control and with better results in the radicular weight than control (C= 0,0350 g; W2018= 0,299 g). In kale, only the washed “sargaço” 2017 had a germination rate like the control (C=80%, W2017=64%) and the overall weight was better (C= 0,0026 g, W2017= 0,0102 g). Conclusions: The washed residues produced the best results comparatively which is probably due to the higher salinity of the unwashed residues.<hr/>Resumo Introdução: O Sargaço é uma mistura de várias macroalgas que crescem nas rochas do litoral minhoto e que produzem vários metabolitos. Durante o processo de extração de macroalgas, alguns desses metabólitos não são aproveitados, não promovendo assim a economia circular. Objetivos: Este trabalho teve como objetivo avaliar o potencial de germinação de sementes utilizando o subproduto do processo da extração aquosa de Sargaço, o substrato extrativo de macroalgas. Métodos: Usou-se sementes de feijão torino (Phaseolus vulgaris) e couve (Brassica oleracea var. acephala), aplicando os seguintes tratamentos: controlo (C), Sargaço recolhido em 2017 e 2018, com e sem o processo de lavagem (CL e SL, respetivamente). Durante o ensaio, foi estudada a taxa de emergência, a taxa de germinação e as diferenças de peso total. No final do ensaio, o comprimento da raiz e da parte aérea das plântulas foi avaliado e o mesmo para o peso fresco. Resultados: No feijão, o tratamento com Sargaço com lavagem 2018 foi o único a apresentar germinação (C = 60%; CL2018 = 32%) além do controlo. O Sargaço com lavagem 2018 obteve resultados superiores no peso radicular em relação ao controlo (C = 0,0350 g; CL2018 = 0,299 g). Na couve, apenas o Sargaço com lavagem 2017 apresentou uma taxa de germinação semelhante ao controlo (C = 80%, CL2017 = 64%) e o peso total foi melhor (C = 0,0026 g, CL2017 = 0,0102 g). Conclusões: No final, ficou claro que os resíduos das macroalgas têm potencial para estimular a germinação das sementes, mas somente se os resíduos forem lavados.<hr/>Resumen Introducción: El sargazo es una mezcla de varias especies de macroalgas que crecen en las rocas de la costa de Minho y que sintetizan diferentes metabolitos durante su desarrollo. Durante el proceso de extracción de macroalgas, algunos de estos metabolitos no se utilizan, lo que no promueve la economía circular. Objetivos: Este trabajo tuvo como objetivo evaluar el potencial de germinación de semillas de los residuos descartados del proceso de extracción acuosa de “Sargazo”. Proporcionar un uso potencial al subproducto infravalorado de la extracción. Métodos: Fue utilizado frijol cv. semillas de torino (Phaseolus vulgaris) y col rizada (Brassica oleracea var. acephala) en ensayos con los siguientes tratamientos de residuos “Sargazo” cosechados en 2017 y 2018, con y sin el proceso de lavado (CL y SL). Durante la prueba, verificamos la tasa de emergencia, la tasa de germinación y la diferencia de peso total. Al final se midió la longitud de la raíz y el brote y lo mismo para el peso fresco. Resultados: En frijol, el tratamiento con “Sargazo” lavado 2018 fue el único que presentó germinación (C = 60%; CL2018 = 32%) además del control, y obtuvo resultados superiores en el peso radicular (C = 0,0350 g; CL2018 = 0,299 g). En col rizada, solo el sargazo 2017 lavado tuvo una tasa de germinación similar al control (C = 80%, CL2017 = 64%) y el peso total fue mejor (C = 0,0026 g, CL2017 = 0,0102 g). Conclusiones: Está claro que los residuos tienen potencial para la germinación de las semillas, pero solo si se realiza el proceso de lavado. <![CDATA[Desarrollo y estabilidad de un gel antienvejecimiento con extracto hidroalcohólico de salvia SP.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300039&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: The incessant search for products from nature to apply in the search for treatment, cure or even the well-being associated with the aesthetics itself, has strongly collaborated to deepen the area of study and knowledge, so as to meet the demands of the world population. Objectives: This work aimed at the development and evaluation of the stability of two gels formulations (carbopol and methylcellulose) from the incorporation of the essential oils of the species S. officinalis and S. elegans and their hydroalcoholic extract. Methods: Physicochemical stability, organoleptic gel tests, eye irritability test (HET-CAM test) and Clevenger hydrodistillation were performed to determine the oil yield and to use them as a natural preservative in the gels. Results: As significant results we have: In light cycle tests there was only a color change after 15 days. In freeze / thaw tests there was a change in carbopol gel for S. officinalis in appearance and for S. elegans in pH and appearance, whereas in methylcellulose gel in S. elegans there was only change in pH. The accelerated stability test showed alteration for both gels, in the samples containing carbopol gel there was color change and evaporation of part of the gel, while in methylcellulose the complete dehydration. Conclusions: The samples of the gels with hydroalcoholic extract of S. elegans and S. officinalis in concentrations of 5%, 2.5% and 1.25% obtained good stability according to the tests to which they were submit.<hr/>Resumo Introdução: A busca incessante de produtos vindo da natureza para aplicar na procura do tratamento, cura ou até mesmo o bem-estar associado à própria estética, tem colaborado fortemente para aprofundar a área de estudo e conhecimento em cosméticos, para assim poder atender às exigências da população mundial. Objetivos: Este trabalho visou o desenvolvimento e avaliação da estabilidade de formulações de dois géis (carbopol e metilcelulose) a partir da incorporação dos óleos essenciais das espécies S. officinalis e S. elegans e o extrato hidroalcoólico das mesmas sendo este último, utilizado como princípio ativo. Métodos: Realizaram-se testes de estabilidade físico-química, organoléptica dos géis, teste de irritabilidade ocular (teste HET-CAM) e hidrodestilação em Clevenger para assim recolher o rendimento dos óleos e utilizá-los também como conservante natural nos géis. Resultados: Como resultados significativos obtiveram-se: testes de ciclo de luz houve apenas a alteração da cor após 15 dias. Nos testes de congelamento/descongelamento houve mudança no gel de carbopol para S. officinalis no aspecto e para S. elegans no valor de pH e aspecto, no gel de metilcelulose em S. elegans houve apenas alteração no valor de pH. O teste de estabilidade acelerada houve alteração para os dois géis, nas amostras contendo o gel de carbopol houve mudança de coloração e desidratação parcial do gel, no de metilcelulose ocorreu a completa desidratação. Conclusões: As amostras dos géis com extrato hidroalcoólico de S. elegans e S. officinalis nas concentrações de 5%, 2,5% e 1,25% obtiveram boa estabilidade de acordo com os testes a que foram submetidos.<hr/>Resumen Introducción: La búsqueda incesante de productos de la naturaleza para aplicar en la búsqueda de tratamiento, cura o incluso el bienestar asociado con la estética en sí, ha colaborado fuertemente para profundizar el área de estudio y conocimiento, a fin de satisfacer las demandas de la población mundial. Objetivos: Este trabajo tuvo como objetivo el desarrollo y evaluación de la estabilidad de dos formulaciones de geles (carbopol y metilcelulosa) a partir de la incorporación de los aceites esenciales de las especies S. officinalis y S. elegans y su extracto hidroalcohólico. Métodos: La estabilidad fisicoquímica, las pruebas de gel organoléptico, la prueba de irritabilidad ocular (prueba HET-CAM) y la hidrodestilación de Clevenger se realizaron para recolectar el rendimiento de aceite y también para usarlos como conservantes naturales en los geles. Resultados: Como resultados significativos tenemos: En las pruebas de ciclo de luz solo hubo un cambio de color después de 15 días. En las pruebas de congelación / descongelación hubo un cambio en la apariencia del gel de carbopol para S. officinalis y para S. elegans en pH y apariencia, mientras que en el gel de metilcelulosa en S. elegans solo hubo cambio en el pH. La prueba de estabilidad acelerada mostró alteración para ambos geles, en las muestras que contenían gel de carbopol hubo cambio de color y evaporación de parte del gel, mientras que en la metilcelulosa la deshidratación completa. Conclusiones: Las muestras de los geles con extracto hidroalcohólico de S. elegans y S. officinalis en concentraciones de 5%, 2.5% y 1.25% obtuvieron buena estabilidad de acuerdo con las pruebas a las que fueron sometidos. <![CDATA[La representación social de enfermería y ser enfermera: perspectiva de estudiantes y tutores de enfermeira.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300051&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: The social representation of nursing as a science and profession has deserved the attention of the investigation in terms of understanding what the view of nurses, other health professionals, teachers or laypeople are about the profession's references or nursing care. Objetives: To understand the social representation of the Nursing discipline and profession by students and tutors of the Nursing undergraduate course. Methods: Descriptive and comparative study based in a qualitative paradigm supported by the Theory of Social Representations. Non-probabilistic convenience sample consisting of 125 nursing students and 70 tutors. Data collection using a TALP, made available through an online questionnaire. Data analysis using Iramuteq 0.7 alpha 2 software. Results: From the analysis of the social representation of Nursing and of being a nurse in students’ perspective three categories emerge: nursing discipline, care and values, with a clear balance between care and values. The tutors' discourse is strongly anchored in the evocation of caring, helping, dedication and person. Conclusions: The structure of student’s representation changes over the course because of the modeling that is established during the supervisory relationship with nurse tutors. The tutors show to have a more structured social representation than that of the students due to their professional experiences and academic background. The tutors show to have a more structured social representation than that of the students due to their professional experiences and academic background.<hr/>Resumo Introdução: A representação social da enfermagem enquanto ciência e profissão tem merecido a atenção da investigação no que concerne a entender qual o olhar dos enfermeiros, dos outros profissionais de saúde, dos docentes ou dos leigos, sobre os referenciais da profissão ou os cuidados de enfermagem. Objetivos: Compreender a representação social da disciplina e profissão de Enfermagem pelos estudantes e tutores do curso de licenciatura em Enfermagem. Métodos: Estudo descritivo e comparativo enquadrado num paradigma qualitativo suportado na Teoria das Representações Sociais. Amostra não probabilística por conveniência constituída por 125 estudantes de enfermagem e 70 tutores. Recolha de dados com recurso a um TALP, disponibilizado através de um questionário online. Análise de dados com recurso ao software Iramuteq 0.7 alpha 2. Resultados: Da análise da representação social da Enfermagem e do ser enfermeiro dos estudantes emergem três categorias: disciplina de enfermagem, cuidado e valores sendo claro o equilíbrio entre cuidado e valores. O discurso dos tutores está fortemente ancorado na evocação do cuidar, ajudar, dedicação e pessoa. Conclusões: A estrutura da representação dos estudantes modifica-se ao longo do curso em consequência da modelagem que se estabelece durante a relação supervisiva com os enfermeiros tutores. Os tutores mostram ter uma representação social mais estruturada do que a dos estudantes em virtude das suas vivências profissionais e percurso académico.<hr/>Resumen Introducción: La representación social de la enfermería como ciencia y profesión ha merecido la atención de la investigación en términos de comprender cuál es la opinión de las enfermeras, otros profesionales de la salud, maestros, o laicos sobre las referencias de la profesión o el cuidado de enfermería. Objetivos: Comprender la representación social de la disciplina y la profesión de enfermería por parte de los estudiantes y tutores de la carrera de enfermería. Métodos: Estudio descriptivo y comparativo enmarcado en un paradigma cualitativo apoyado por la Teoría de las Representaciones Sociales. Muestra de conveniencia no probabilística compuesta por 125 estudiantes de enfermería y 70 tutores. Recopilación de datos mediante un TALP, disponible a través de un cuestionario en línea. Análisis de datos utilizando el software Iramuteq 0.7 alpha 2. Resultados: Del análisis de la representación social de la Enfermería y de ser estudiante de enfermería, emergen tres categorías: disciplina de enfermería, cuidado y valores, con un claro equilibrio entre cuidado y valores. El discurso de los tutores está fuertemente anclado en la evocación del cuidado, la ayuda, la dedicación y la persona. Conclusiones: La estructura de la representación del estudiante cambia a lo largo del curso como resultado del modelado que se establece durante la relación de supervisión con los tutores de enfermería. Los tutores muestran tener una representación social más estructurada que la de los estudiantes debido a sus experiencias profesionales y antecedentes académicos. <![CDATA[Adolescentes ciegas: percepciones sobre su sexualidade.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300061&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: Due to the transformations that occurred in adolescence, the vagueness that accompanies it and the visual impairment, justifies a study on the experience of sexuality in this population cluster. Objectives: To identify the perceptions of visually impaired adolescents about their sexuality. Methods: Exploratory qualitative study. Five (5) adolescents from a Pedagogical Support Center in Brazil were interviewed. The questions sought to obtain knowledge and the causes of their visual impairment, family composition and guidance, affective-sexual experience, level of knowledge about issues related to sexuality, among them, about contraceptive methods and sexually transmitted diseases. Results: The participants denote lack of knowledge about contraceptive methods and STDs, however, it appears that they only have superficial information. Conclusions: The results showed that visually impaired adolescents have the same characteristics of sexual development as other girls, although they have their own characteristics. It is considered that in order to generate a health promotion culture, it is essential that knowledge is made accessible to this population group.<hr/>Resumo Introdução: Devido às transformações ocorridas na adolescência, as indefinições que a acompanham, somada à deficiência visual, justifica-se um estudo sobre a vivência da sexualidade deste cluster da população. Objetivos: Identificar as percepções das adolescentes com deficiência visual acerca da sua sexualidade. Métodos: Estudo exploratório de natureza qualitativa. Foram entrevistadas cinco (5) adolescentes de um Centro de Apoio Pedagógico do Brasil. As questões procuraram obter conhecimento e sobre as causa da sua deficiência visual, composição e orientações familiares, experiência afetivo-sexual, nível de conhecimento acerca de assuntos relacionados com a sexualidade, dentre eles, sobre os métodos contraceptivos e as doenças sexualmente transmissíveis. Resultados: As participantes denotam desconhecimento sobre métodos contraceptivos e DSTs, verificando-se contudo que que apenas detêm informações superficiais. Conclusões: Os resultados permitiram apurar que as adolescentes deficientes visuais apresentam as mesmas características de desenvolvimento da sexualidade das demais meninas, embora possuam características próprias. Considera-se que para gerar uma cultura de promoção da saúde é imprescindível que o conhecimento se faça de forma acessível para este grupo populacional.<hr/>Resumen Introducción: Debido a las transformaciones que ocurrieron en la adolescencia, la vaguedad que la acompaña, sumada a la discapacidad visual, justifica un estudio sobre la experiencia de la sexualidad en este cluster de la población. Objetivos: Identificar las percepciones de los adolescentes con discapacidad visual sobre su sexualidad. Métodos: Estudio exploratorio cualitativo. Se an entrevistado cinco (5) adolescentes de un Centro de Apoyo Pedagógico en Brasil. Las preguntas buscaban obtener conocimiento y las causas de su discapacidad visual, composición y orientación familiar, experiencia afectivo-sexual, nivel de conocimiento sobre temas relacionados con la sexualidad, entre ellos, sobre métodos anticonceptivos y enfermedades de transmisión sexual. Resultados: Los participantes denotan la falta de conocimiento sobre los métodos anticonceptivos y las ETS, sin embargo, parece que solo tienen información superficial. Conclusiones: Los resultados mostraron que las adolescentes con discapacidad visual tienen las mismas características de desarrollo sexual que otras niñas, aunque tienen sus propias características. Se considera que para generar una cultura de promoción de la salud, es esencial que el conocimiento sea accesible para este grupo de población. <![CDATA[Factores de riesgo de desnutrición en ancianos: revisión sistemática.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300069&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: Population ageing is a worldwide phenomenon that puts the organism through several anatomical, functional, biochemical and psychological changes with repercussions on health conditions. Malnutrition is described by several authors as a common condition in older adults. In this sense, knowing the factors that contribute to malnutrition is an important information for health professionals who care for the older adults on their daily lives. Objective: To identify the risk factors that contribute to malnutrition in the elderly. Methods: A systematic review of the literature was developed according to the methodology of the Joanna Briggs Institute. Studies with focus on the risk factors were searched for, with people aged ≥ 60 years old living in any setting. The critical analysis, extraction and synthesis of the results were developed by two independent researchers. Results: A total of 13 articles were included, with a total of 21568 elderly people and a predominance of women (59.6%). Of the total sample, 2349 (10.9%) were identified as being at risk of malnutrition and 7796 (36.1%) as malnourished. The factors that contribute to malnutrition are several, including age, depression, cognitive deterioration, socioeconomic level, education and institutionalization. Conclusions: In this context, the need for a multidimensional and multidisciplinary intervention that responds to the health condition of the elderly is reinforced.<hr/>Resumo Introdução: O envelhecimento é um fenómeno mundial que submete o organismo a diversas alterações anatómicas, funcionais, bioquímicas e psicológicas, com repercussões sobre as condições de saúde. A desnutrição é descrita por vários autores como sendo uma condição frequente na pessoa idosa. Neste sentido, conhecer os fatores que contribuem para a desnutrição é uma informação importante para os profissionais de saúde que cuidam de pessoas idosas no seu cotidiano. Objetivo: Identificar os fatores de risco que concorrem para a desnutrição na pessoa idosa. Métodos: Uma revisão sistemática da literatura foi desenvolvida, segundo a metodologia do Joanna Briggs Institute. Foram procurados estudos centrados nos fatores de risco, em pessoas com idade ≥ 60 anos a residirem em qualquer setting. A análise crítica, extração e síntese de resultados foram desenvolvidas por dois investigadores independentes. Resultados: Foram incluídos 13 artigos, totalizando 21568 pessoas idosas, com predominância feminina (59,6%). Da amostra total, 2349 (10,9%) foram identificadas como estando em risco de desnutrição e 7796 (36,1%) como desnutridas. Os fatores que concorrem para a desnutrição são vários entre eles a idade, depressão, deterioração cognitiva, nível socioeconómico, escolaridade e institucionalização. Conclusões: Neste contexto é reforçada a necessidade de uma intervenção multidimensional e multidisciplinar que deem resposta à condição de saúde da pessoa idosa.<hr/>Resumen Introducción: El envejecimiento es un fenómeno mundial que somete el organismo a varios cambios anatómicos, funcionales, bioquímicos y psicológicos, con repercusiones en las condiciones de salud. La desnutrición es descrita por varios autores como una condición común en los ancianos. En este sentido, conocer los factores que contribuyen a la desnutrición es información importante para los profesionales de la salud que atienden a las personas mayores en su vida diaria. Objetivo: Identificar los factores de riesgo que contribuyen a la desnutrición en los ancianos. Métodos: Se desarrolló una revisión sistemática de la literatura, de acuerdo con la metodología del Instituto Joanna Briggs. Se buscaron estudios centrados en los factores de riesgo en personas de ≥ 60 años que vivían en cualquier entorno. El análisis crítico, extracción y síntesis de resultados fueron desarrollados por dos investigadores independientes. Resultados: Se incluyeron un total de 13 artículos, un total de 21568 personas de edad avanzada, con predominio de mujeres (59,6%). Del total de la muestra, 2349 (10.9%) se identificaron como en riesgo de desnutrición y 7796 (36.1%) como desnutridos. Los factores que contribuyen a la desnutrición son varios, como la edad, la depresión, el deterioro cognitivo, el nivel socioeconómico, la educación y la institucionalización. Conclusiones: En este contexto, se refuerza la necesidad de una intervención multidimensional y multidisciplinaria que responda al estado de salud de los ancianos. <![CDATA[Instrumentos de educación alimentaria y nutricional para niños en edad preescolar: necesidades y desafíos actuales]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300081&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: In Portugal there have been nutrition education programs aimed at children, using different instruments and methodologies. It is currently agreed that eating habits in early childhood have a strong impact on future health, being a window of opportunity for the modulation of eating habits for adult life. Nutrition education aimed at pre-school children is a very complex subject as it involves the child's development, pedagogy, and behavioral change. Objectives: To understand the development of pre-school children and describe the nutrition education instruments most used in this age as well as their possible impact on knowledge and food behaviour. Methodology: Narrative review of the literature using database search in Pubmed, ISI Web of Knowledge and the Online Knowledge Library. Results: Pre-school children need nutrition education tools that are appropriate to their cognitive abilities and that stimulate their interest. The most used nutrition education tools are food guides, children's stories, or games. Conclusions: Nutrition education instruments to be used at pre-school age should be tools for the realization of playful and meaningful moments of learning. Stories, traditional games, or digital games are thus valid instruments for this purpose and should be explored by educators to approach the topic of food.<hr/>Resumo Introdução: Em Portugal, tem-se assistido à realização de diversos programas de educação alimentar dirigidos a crianças, com utilização de diferentes instrumentos e metodologias. Atualmente é consensual que a alimentação nos primeiros anos de vida tem um forte impacto na saúde futura, sendo uma janela de oportunidade para a modulação de hábitos alimentares para a vida adulta. A educação alimentar dirigida a crianças em idade pré-escolar constitui uma matéria bastante complexa pois envolve o desenvolvimento da criança, a pedagogia e a mudança comportamental. Objetivos: Compreender o desenvolvimento da criança em idade pré-escolar, descrever os instrumentos de educação alimentar e nutricional mais utilizados nesta faixa etária e o seu possível impacto nos conhecimentos e comportamento alimentar. Metodologia: Revisão narrativa da literatura através de pesquisa em bases de dados: Pubmed, ISI Web of Knowledge e Biblioteca do Conhecimento Online. Resultados: Os instrumentos de educação alimentar e nutricional devem ser adequados às capacidades sócio-cognitivas e emocionais das crianças em idade pré-escolar. Os instrumentos mais utilizados para promover atitudes positivas ou hábitos alimentares saudáveis nesta faixa etária são os guias alimentares, as histórias infantis ou os jogos. Conclusões: Os instrumentos de educação alimentar e nutricional a serem utilizados em idade pré-escolar deverão ser potenciadores de momentos lúdicos e significativos de aprendizagem. As histórias, os jogos tradicionais ou digitais deverão ser explorados por educadores para abordagem do tema da alimentação.<hr/>Resumen Introducción: En Portugal, ha habido varios proyectos de educación alimentaria dirigidos a los niños, utilizando diferentes instrumentos y metodologías. Actualmente se acepta que la alimentación en los primeros años de vida tiene un fuerte impacto en la salud futura, siendo una ventana de oportunidad para modular los hábitos alimenticios para la vida adulta. La educación alimentaria para niños en edad preescolar es un tema muy complejo, ya que implica el desarrollo infantil, la pedagogía y el cambio de comportamiento. Objetivos: Comprender el desarrollo de los niños en edad preescolar y describir los instrumentos de educación alimentaria más utilizados en este grupo de edad, así como su posible impacto en el conocimiento y la conducta alimentaria. Metodología: Revisión narrativa de la literatura. Búsqueda en las bases de datos Pubmed, ISI Web of Knowledge y Biblioteca de Conocimiento on-line. Resultados: Los niños en edad preescolar necesitan herramientas de educación alimentaria que sean apropiadas para sus habilidades cognitivas y que estimulen su interés. Los instrumentos más utilizados son guías alimentarias, cuentos infantiles o juegos. Conclusiones: Los instrumentos de educación alimentaria que se utilizarán en edad preescolar deberían ser herramientas para la realización de momentos de aprendizaje divertidos y significativos. Las historias, los juegos tradicionales o digitales son instrumentos válidos para este propósito y los educadores deben explorarlos para abordar el tema de la alimentación. <![CDATA[Cambios dinámicos del suelo pélvico en atletas de élite de diferentes deportes.]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0873-30152020000300089&lng=es&nrm=iso&tlng=es Abstract Introduction: One of the functions of the pelvic floor muscles (PFM) is to support the pelvic organs and continence. This continence mechanism tends to change when PFM are exposed to high-impact exercises. Objetives: To describe the dynamic changes in the pelvic floor (PF) in elite nulliparous athletes. Methods: Translabial two and three-dimensional ultrasound was used to assess PF anatomy and function in athletes (n=8). This ultrasonography was performed after voiding and in the supine position, using a vaginal probe. The descent of the pelvic organs was assessed on a maximum Valsalva maneuver, whilst the volume datasets were acquired at rest, during maximum voluntary contraction (MVC) and during a Valsalva maneuver. The athletes performed each maneuver at least 3 times, with the most effective being used for evaluation. Results: The bladder neck descent was 14 mm for the javelin thrower, being the highest value when compared to the remaining participants. Three athletes featured the rectocele (swimming, gymnastics and javelin throw) and 4 participants presented a paravaginal defect (volleyball, horsemanship, javelin throw and printer). The volleyball athlete had the highest value of the levator hiatal area in MVC value. Conclusions: The athletes present minimal differences in the evaluated parameters. The sample is small to generalize the results, but there is a tendency for athletes of high-impact exercises to have a lower CMV value. Further studies are needed to corroborate these results.<hr/>Resumo Introdução: Uma das funções dos músculos do pavimento pélvico (MPP) é suportar os órgãos pélvicos e a continência. Este mecanismo da continência tende a alterar-se quando os MPP estão expostos a exercícios de alto-impacto. Objetivos: Descrever as alterações dinâmicas no pavimento pélvico (PP) em atletas de elite, nulíparas. Métodos: Foi utilizada a ecografia translabial para avaliar a anatomia e a função do PP nas atletas (n=8), tendo sido realizada após a micção e em decúbito dorsal através de sonda vaginal. A descida dos órgãos pélvicos foi avaliada em manobra de Valsalva. O volume foi avaliado em repouso, durante a contração máxima voluntária (CMV) e em Valsalva. As atletas realizaram cada manobra pelo menos 3 vezes, sendo a mais eficaz utilizada para avaliação. Resultados: A descida do colo vesical foi de 14 mm para a atleta de lançamento de dardo, sendo o valor mais alto quando comparado com as restantes participantes. Três atletas apresentaram retocele (natação, ginástica e lançamento de dardo) e 4 participantes apresentaram defeito paravaginal (voleibol, equitação, lançamento de dardo e corrida). A voleibolista apresentou o maior valor da área hiatal do músculo elevador durante a CMV. Conclusões: As atletas mostraram diferenças mínimas nos parâmetros avaliados. A amostra foi pequena para generalizar resultados, mas há uma tendência para as atletas de exercícios de alto impacto apresentarem a menor CMV. São necessários mais estudos para corroborar estes resultados.<hr/>Resumen Introducción: Una de las funciones de los músculos del suelo pélvico (MSP) es apoyar los órganos pélvicos y la continencia. Este mecanismo de continencia tiende a cambiar cuando las MSP están expuestas a ejercicios de alto impacto. Objetivos: Describir los cambios dinámicos en el suelo pélvico (SP) en atletas nulíparos de élite. Métodos: Se utilizó ultrasonido translabial para evaluar la anatomía y la función de la SP en atletas (n = 8), que se realizó después de orinar y en posición supina a través de un tubo vaginal. El descenso de los órganos pélvicos se evaluó mediante la maniobra de Valsalva. El volumen se evaluó en reposo, durante la contracción voluntaria máxima (CVM) y en Valsalva. Los atletas realizaron cada maniobra al menos 3 veces, siendo la más efectiva la utilizada para la evaluación. Resultados: El descenso del cuello de la vejiga fue de 14 mm para el atleta de jabalina, el valor más alto en comparación con los otros participantes. Tres atletas presentaron rectocele (natación, gimnasia y jabalina) y 4 participantes presentaron defectos paravaginales (voleibol, equitación, jabalina y carrera). El jugador de voleibol presentó el valor más alto del área hiatal del músculo elevador durante el CVM. Conclusiones: Los atletas mostraron diferencias mínimas en los parámetros evaluados. La muestra fue pequeña para generalizar los resultados, pero los atletas de ejercicios de alto impacto tienden a tener el CVM más bajo. Se necesitan más estudios para corroborar estos resultados.