Services on Demand
Journal
Article
Indicators
- Cited by SciELO
- Access statistics
Related links
- Similars in SciELO
Share
Portugaliae Electrochimica Acta
Print version ISSN 0872-1904
Port. Electrochim. Acta vol.26 no.1 Coimbra 2008
Acetylcholinesterase Choline Oxidase Biosensor for Pirimicarb Determination
S.C.A. Sousa, M.J.F. Rebelo*
CCMM -Faculdade de Ciências da Universidade de Lisboa, Campo Grande, C 8, 1749-016 Lisboa, Portugal
Received 29th June 2007; accepted 27th September 2007
Abstract
A biosensor for the determination of pirimicarb was constructed by the co-immobilization of acetylcholinesterase and choline oxidase on a derivatised polyethersulfone membrane. The membrane was applied to an Universal Sensors electrode base system and the hydrogen peroxide formation was monitored upon addition of acetylcholine to an appropriately chosen buffer where the biosensor was dipped.
The hydrogen peroxide is the product of the hydrolysis of choline, catalysed by cholineoxidase. Choline was formed by the action of acetylcholinesterase on acetylcholine. Pirimicarb inhibits these reactions and that fact can be used to determine its concentration. A calibration plot for pirimicarb was obtained.
Keywords: acetylcholine, biosensor, pirimicarb, acetylcholinesterase, polyethersulfone.
Biosensor de Acetilcolinesterase – Colina Oxidase para Determinação do Pirimicarbo
Resumo
Construiu-se um biossensor para a determinação do pirimicarbo, pela co-imobilização de acetilcolinesterase (AChE) e colina oxidase (ChOx) numa membrana de poliétersulfona modificada. A membrana foi aplicada a um sistema base de eléctrodos da Universal Sensors e monitorizou-se o peróxido de hidrogénio formado quando da adição de acetilcolina (ACh) a um tampão apropriadamente escolhido onde se mergulhou o biossensor.
O peróxido de hidrogénio é o produto da hidrólise da colina, catalisada pela colineoxidase. A colina formou-se pela acção da acetilcolinesterase na acetilcolina. O pirimicarbo inibe estas reacções e esse facto pode ser usado para determinar a sua concentração. Obteve-se um gráfico de calibração para o pirimicarbo.
Texto disponível em PDF
Full text only in PDF format
References
1. E.A.H. Hall, Biosensors, Open University Press, Cambridge, 1990. [ Links ]
2. J.E. Pearson, A. Gill, P. Vadgama, Ann. Clin. Biochem. 37 (2000) 119-145.
3. M.N. Velasco-Garcia, T. Mottram, Biosystems Engineering 84(1) (2003) 1-12.
4. I. Palchetti, A. Cagnini, M.D. Carlo, C. Coppi, M. Mascini, A.P.F. Turner, Anal. Chim. Acta 337 (1997) 315-321.
5. http://academic.scranton.edu/faculty/CANNM1/biochemistry/biochemistrymodule.html
6. F.N. Kok, F. Bozuglu, V. Hasirci, Bios. Bioelectr. 17 (2002) 531-539.
* Corresponding author. E-mail address: mjrebelo@fc.ul.pt