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Ciência e Técnica Vitivinícola

 ISSN 0254-0223

REGNER, F.; EIRAS-DIAS, J.E.; STADLBAUER, Alexandra    BLAHOUS, D.. “Blauer Portugieser”, The Dissemination of a Grapevine. []. , 14, 2, pp.37-44. ISSN 0254-0223.

^len^a“Blauer Portugieser” is planted on more than 20,000 ha and therefore belongs to the top 60 cultivars for viticulture worldwide. Although its growing area decreases slightly, due to numerous off springs the gene pool of this variety is still growing and will further be used for practical viticulture. In this study we used more than 30 SSR markers to investigate the origin of the cultivar. The DNA was prepared from fresh young leaves of plant material from the germplasm collections of Portugal and of Austria. The analyses by microsatellites reveal at 32 SSR loci that the cultivar, “Blauer Portugieser” is identical to “Português Azul”. Despite several common alleles two types of Moreto could not be recognized as closely or directly related . Furthermore two colour types (green and grey) of Blauer Portugieser with minor economic importance were analysed at all SSR loci and couldn`t be differentiated by SSR markers involved in this study.^lpt^aA “Blauer Portugieser” ocupa mais de 20.000 ha de vinha, pertencendo ao grupo das 60 cultivares mais plantadas no Mundo. Embora a área de cultura desta casta esteja em regressão, o seu património genético ainda é muito importante e continuará a sê-lo devido à disseminação dos cruzamentos de que é progenitora. Neste estudo usaram-se mais de 30 marcadores SSR (de Sequências Simples Repetidas) para determinar a origem da cultivar “Blauer Portugieser”, sendo o ADN obtido de folhas jovens provenientes de plantas existentes em colecções de germoplasma de Portugal e Áustria. A análise dos micro-satélites revelou que a “Blauer Portugieser” é, em todos os 32 loci das SSR estudadas, idêntica à “Português Azul”. Além disso, analisaram-se para todos os loci das SSR, duas mutações de côr de bago da “Blauer Portugieser” (branco e rosado) com menor importância económica, não tendo sido possível diferenciá-las pelos marcadores SSR envolvidos neste estudo.^lfr^a“Blauer Portugieser” est cultivé sur plus de 20.000 ha de vignes et, pour cela, il appartient au groupe des 60 variétés plus importants du monde. Quand même, son surface de culture est en regression, son patrimoine génétique est et restera trés important dû à la dissemination des croisements duquels il est ancêtre. Dans cette étude nous avons utilisé plus de 30 marqueurs SSR (simple sequence repeats) pour determiner l‘origine du cépage “Blauer Portugieser”. L’ADN a été obtenu de jeune feuilles prouvenant de plants existants en collections de germoplasm du Portugal et d’Autriche. L‘analyse des microsatellites a révélé que le “Blauer Portugieser” est, pour tous les 32 loci SSR étudiés, identique a le “Português Azul”. D’autre part, deux types de “Blauer Portugieser” avec moindre importance economique (avec baies blancs et baies gris), on été analysés pour tous les loci SSR et il n’y a été possible les différencier avec les marqueurs SSR utilisés dans cette étude.

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