22 1Effect of heat treatment on the thermal and chemical modifications of Oak and Chestnut wood used in brandy ageing 
Home Page  

  • SciELO

  • SciELO


Ciência e Técnica Vitivinícola

 ISSN 0254-0223

VITORINO, S. I. et al. Suberin utilization by chrysonilia sitophila: evidence for lipolytic enzymes production. []. , 22, 1, pp.1-4. ISSN 0254-0223.

^len^aThe role of the development of Chrysonilia sitophila on cork slabs, during the manufacturing process of cork stoppers, is not clearly understood. This work describes the first results demonstrating the potential of that mould to metabolize suberin. Lipolytic activity was clearly observed in solid and liquid cultures of C. sitophila.^lpt^aA função do desenvolvimento de Chrysonilia sitophila em pranchas de cortiça, durante o processo de fabrico de rolhas de cortiça, não está ainda claramente clarificada. Neste trabalho são descritos os primeiros resultados que demonstram a potencialidade daquele fungo para metabolizar suberina ( um constituinte da cortiça constituido por uma parte aromática ligada a cadeias alifáticas de ácidos gordos, esterificadas ou não). A actividade lipolítica de C. sitophila foi claramente demonstrada em culturas líquidas e em culturas sólidas do fungo.

: .

        · | |     ·     · ( pdf )