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Ciência e Técnica Vitivinícola

 ISSN 0254-0223

CANAS, Sara; CALDEIRA, Ilda    BELCHIOR, A. Pedro. Comparison of alternative systems for the ageing of wine brandy: Wood shape and wood botanical species effect. []. , 24, 2, pp.91-99. ISSN 0254-0223.

^len^aDuring the first year of ageing, the dissolved oxygen, dry extract, total polyphenol index and colour of Lourinhã wine brandies were analysed with regard to the kind of ageing system: 650-L wooden barrels (traditional system) and 40-L stainless-steel tanks with wood staves or wood tablets (alternative systems). In each system two different kinds of wood were used: Portuguese chestnut (Castanea sativa Mill.) or Limousin oak (Quercus robur L.), with heavy toasting level. The quantity of staves and tablets was calculated in order to reproduce the surface/volume ratio of a 650-L barrel. The results obtained show that the wood shape has a very significant effect on the chemical composition and colour of the aged brandies. The wood staves promote the greatest enrichment in wood extractable compounds and the lowest oxygen consumption in the brandies, while the wood tablets cause the fastest evolution of the colour of brandies. This fact indicates that modifications observed in the aged brandies are closely related to the kind of ageing system, suggesting that many constituents and phenomena governed by several ageing factors should be involved. Concerning the wood botanical species, chestnut is the most interesting wood for the ageing of the studied brandies, allowing their greater enrichment in wood extractable compounds and their faster evolution, independently of the ageing system, and thus contributing to improve their quality and to shorten the ageing period.^lpt^aDurante o primeiro ano de envelhecimento, procedeu-se à análise do oxigénio dissolvido, extracto seco, índice de polifenóis totais e cor de aguardentes vínicas Lourinhã envelhecidas em diferentes sistemas: vasilhas de madeira de 650 L (sistema tradicional) e depósitos de aço inoxidável de 40 L com aduelas ou dominós de madeira (sistemas alternativos). Em cada sistema foram utilizadas duas madeiras diferentes: castanheiro português (Castanea sativa Mill.) ou carvalho Limousin (Quercus robur L.), com queima forte. A quantidade de aduelas e de dominós foi calculada de modo a reproduzir a relação superfície/volume de uma vasilha de 650 L. Os resultados obtidos revelam que a forma da madeira exerce um efeito muito significativo na composição química e na cor das aguardentes envelhecidas. As aduelas promovem o maior enriquecimento da aguardente em compostos da madeira e o menor consumo de oxigénio, enquanto os dominós originam uma mais rápida evolução da cor da aguardente. Este facto indica que as modificações observadas nas aguardentes envelhecidas se encontram estreitamente relacionadas com o tipo de sistema de envelhecimento, sugerindo o envolvimento de muitos constituintes e fenómenos, governados por diversos factores. Relativamente à espécie botânica, a madeira de castanheiro revela-se a mais interessante para o envelhecimento das aguardentes estudadas, por proporcionar o seu maior enriquecimento em compostos da madeira e evolução mais célere, independentemente do sistema de envelhecimento, contribuindo assim para melhorar a sua qualidade e encurtar o período de envelhecimento.

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