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Ciência e Técnica Vitivinícola

 ISSN 0254-0223

BOTELHO, G.; MENDES-FAIA, A.    CLIMACO, M. C.. GC-olfactometry and descriptive sensory analysis in the study of clonal red wines. []. , 25, 1, pp.15-24. ISSN 0254-0223.

^len^aThe aroma profiles of five distinct clonal red wines from Aragonez Vitis vinifera L. cultivar were studied by gas chromatography-olfactometry (GC-O) and descriptive sensory analysis. Thirty-two odourant peaks were perceived by the sniffers in at least one of the five clonal wine extracts according to the GC-O posterior intensity method and twenty-nine odourant compounds were identified by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS). The 3-methylbutanoic acid, 2-phenylethanol, 4-vinylguaiacol, furaneol, and homofuraneol were the highest average intensity odourant compounds in all clonal wines. Principal component analysis permitted the establishment of a relationship between the different odourant compound variables and the wines, as well as between the aroma descriptors and the wines. Furthermore, a multiple linear regression model (68.9% explained variance) with a vector grouping 7 odourant compounds associated with aroma defects and a second vector grouping 13 compounds with fruity-sweet descriptors was found. The differentiation of the five clonal wines achieved by GC-O and descriptive sensory analysis revealed that these analyses are complementary.^lpt^aOs perfis de aroma de cinco vinhos tintos monoclonais de Vitis vinifera L. var. Aragonez foram estudados por cromatografia gasosa-olfactometria (CG-O) e por análise sensorial descritiva. Foram detectados trinta e dois picos odourantes pelos sniffers em pelo menos um dos cinco extractos de vinho conforme a CG-O pelo método de intensidade posterior e vinte e nove compostos odourantes foram identificados por cromatografia gasosa acoplada à espectrometria de massa (CG-EM). O ácido 3-metilbutanóico, o 2-feniletanol, o 4-vinilguaiacol, o furaneol e o homofuraneol foram os compostos que apresentaram os valores mais elevados de intensidade odourante em todos os vinhos. A análise em componentes principais permitiu estabelecer uma relação entre as variáveis compostos odourantes e os vinhos, bem como, entre os descritores de aroma e os vinhos. Além disso, foi encontrado um modelo de regressão linear múltipla (68,9% de variância explicada) com um vector que agrupou 7 compostos odourantes associados a defeitos de aroma e um segundo vector que agrupou 13 compostos com descritores de frutado-adocicado. A diferenciação dos cinco vinhos monoclonais conseguida com CG-O e análise sensorial descritiva demonstrou que estas análises são complementares.

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