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Ciência e Técnica Vitivinícola

 ISSN 0254-0223

SANTOS-BUELGA, C.    GONZALEZ-MANZANO, S.. Wine And Health Relationships: A Question Of Moderation?. []. , 26, 1, pp.33-44. ISSN 0254-0223.

^len^aEvidences accumulated over the last thirty years suggest that light to moderate alcohol consumption, especially in the form of red wine, can have beneficial effects for health. Those benefits mostly refer to improvement in cardiovascular health, although relationships with a lower risk of other pathologies such as type 2 diabetes, dementia or cognitive decline in old age have also been established. Most evidences derive from observational studies or from in vitro or animal assays, whereas direct scientific data in human are scarce and incomplete. On the other hand, alcohol is a toxic product whose irresponsible and excessive consumption has well-established consequences for health and serious social implications. Furthermore, some adverse effects have been related with the moderate consumption of alcoholic beverages, including an increase in the incidence of different types of cancer. In this article, a revision about the current knowledge about alcohol and health relationships is made, paying particular attention to the case of red wine.^lpt^aObservações acumuladas ao longo dos últimos trinta anos sugerem que um consumo de baixo a moderado de álcool, especialmente em forma de vinho tinto, pode ter efeitos benéficos para a saúde humana. As melhoras referem-se sobre tudo à saúde cardiovascular, mas também a outras patologias como a diabete de tipo 2, demências ou declínio cognitivo. As maiores evidencias derivam de estudos epidemiológicos ou foram obtidas em ensaios in vitro ou com animais, enquanto os dados científicos em pessoas são escassos e incompletos. Por outro lado, o álcool é uma substancia tóxica cujo consumo excessivo ou irresponsável tem graves consequências não só para a saúde mas também sociais. Aliás, o consumo moderado de bebidas alcoólicas foi também relacionado com alguns efeitos adversos incluindo um aumento na incidência de vários tipos de cancro. Em este artigo é feita uma revisão do estado dos conhecimentos sobre as relações entre o consumo de álcool e a saúde humana, com especial referência ao caso do vinho.

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