27 1 
Home Page  

  • SciELO

  • SciELO


Ciência e Técnica Vitivinícola

 ISSN 0254-0223

MARTINS, Nuno; GARCIA, Raquel; SILVA, Marco Gomes da    CABRITA, Maria João. Volatile compounds from oak, cherry, chestnut and acacia chips: influence of toasting level. []. , 27, 1, pp.49-57. ISSN 0254-0223.

^len^aIn the present study, the volatile composition of wood chips from several botanical species potentially relevant for oenological purposes, namely acacia (unknown specie), chestnut (Castanea sativa), cherry (Prunus cerasus) and oak (Quercus robur) was studied by GC/MS. In order to evaluate the effect of the toasting process on volatile compounds contents we have extended our study to wood chips from the botanical species described above, subjected to different toasting levels, such as untoasted and medium toast. To achieve this goal, a preliminary step comprising the extraction of the volatile compounds by pressurized liquid extraction (PLE) has been performed followed by the analysis and identi?cation of those compounds by GC/MS. The identi?cation was tentatively achieved attending to the characteristic fragmentation patterns of these compounds and by comparison with those reported in the literature. The determination of linear retention indexes has allowed the con?rmation of those attributions. Within this study, we were able to identify 45 compounds, arising from polysaccharides, lipids, lignin and polyphenols degradation. Additionally, 16 other compounds were identi?ed in the different wood species under study although their origin is not fully known. In general, our results showed differences among the volatile composition of the different botanical species studied in this work and the in?uence of toasting degree was also observed in this study^lpt^aNo presente estudo, os compostos voláteis de aparas de madeira de diferentes espécies botânicas potencialmente relevantes em enologia, acácia (espécie desconhecida), castanheiro (Castanea sativa), cerejeira (Prunus cerasus) e carvalho (Quercus robur) foram estudados por GC/MS. De forma a se poder avaliar o efeito da queima no teor em compostos voláteis, este estudo foi também efectuado em aparas de madeira das espécies acima indicadas, sujeitas a diferentes níveis de queima: não queimadas e queima média. A primeira etapa deste estudo consistiu na obtenção dos compostos voláteis das amostras em estudo por extracção com solvente pressurizado (PLE), seguida da análise dos extractos obtidos por GC/MS. A identi?cação dos compostos foi efectuada por comparação com os padrões de fragmentação dos compostos em estudo, por comparação com os referidos na literatura. A determinação dos índices de retenção linear permitiu a con?rmação da identi?cação. Foram identi?cados 45 compostos, provenientes da degradação dos polissacarídeos, lipídos, lignina e polifenóis. Foram ainda identi?cados 16 compostos, embora a sua origem não seja totalmente conhecida. Os resultados demonstram que as diferentes espécies botânicas em estudo apresentam diferenças na composição volátil. O efeito da queima na composição volátil foi também observado

: .

        · | |     ·     · ( pdf )