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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

SALVIANO, Adeodato A. C. et al. Spatial variability of nutrients in Crotalaria juncea grown in an eroded soil. []. , 36, 3, pp.331-339. ISSN 0871-018X.

^len^aThe aim of this work was to characterize the spatial variability of the attributes of soil and plants in severely-eroded areas. The experimental plot had dimensions of 45 by 65 m, and was divided up into a grid with regular spacing of 5 m between points, making up a rectangle of 10 columns and 14 lines, totaling 140 points. The contents of macro and micronutrients were determined in the plants, plus dry matter and height of the Crotalaria juncea. The attributes of plants and soil thickness were distributed over the area in a well-defined spatial structure, with an adjustment of the spherical and Gaussian models, making an exception for calcium. Soil thickness demonstrated the locations with an accelerated process of erosion and displayed a clear spatial relationship with plant height and dry matter of the C. juncea and with the foliar macro and micronutrients.^lpt^aO objetivo desse trabalho foi caracterizar a variabilidade espacial de atributos de solo e de plantas em áreas severamente erodidas. A parcela experimental teve a dimensão de 45 por 65 m e foi dividida em uma malha com espaçamento regular de 5 m entre pontos, sendo um retângulo de 10 colunas e 14 linhas, totalizando 140 pontos. Foram determinados os teores de macro e micronutrientes nas plantas, matéria seca e altura da Crotalaria juncea L. Os atributos das plantas e a espessura do solo distribuem-se na área em estudo com uma estrutura espacial bem definida, com ajuste dos modelos esférico e gaussiano com exceção para o cálcio. A espessura do solo demonstrou os locais com o processo de erosão acelerado e apresentou forte relação espacial com a altura de planta e matéria seca da C. juncea e, com os macros e micronutrientes foliares.

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