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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

SILVA, Janaina L. et al. Performance and carcass characteristics of Santa Inês lambs fed protein diets. []. , 38, 1, pp.49-57. ISSN 0871-018X.

^len^aThe objective of this study was to determine the best level and the effect of diets containing different levels of crude protein (CP) on performance and carcass characteristics of feedlot Santa Inês lambs. In trial 1, eight intact lambs with an average live weight of 25.8 kg were distributed in two 4 x 4 Latin squares and were kept in individual metabolic cages. The total collection of feces was used to estimate digestibility and the total urine collection was used to determine the nitrogen balance. In trial 2, 32 intact lambs with an average live weight of 22.0 kg were distributed in an completely randomized design with eight repetitions and were kept in individual metabolic cages. For both trials, the diets consisted of four levels of CP (14.25; 15.50; 16.75; and 18.0%), with 40% corn silage and 60% concentrate in the dry matter. The increase in crude protein levels in the diets did not alter the digestibility, performance, or carcass characteristics of feedlot-finished Santa Inês lambs; therefore, a level of 14.25% crude protein is recommended, as it allowed for satisfactory gains in animal performance.^lpt^aO objetivo deste estudo foi determinar o melhor nível e o efeito de dietas contendo diferentes níveis de proteína bruta (PB) sobre o desempenho e características de carcaça em cordeiros Santa Inês confinados. No ensaio 1, oito cordeiros, não castrados, com peso vivo médio de 25,8 kg foram distribuídos em dois quadrados latinos 4 x 4, sendo mantidos em gaiolas metabólicas individuais. A colheita total de fezes foi utilizada para estimar a digestibilidade e o método de colheita total de urina foi utilizado para determinar o balanço de nitrogénio. No ensaio 2, 32 cordeiros, não castrados, com peso vivo médio de 22,0 kg, foram distribuídos num delineamento inteiramente casualizado, com oito repetições e mantidos em gaiolas metabólicas individuais. Em ambos os ensaios, as dietas consistiram em quatro níveis de PB (14,25; 15,50; 16,75 e 18,0%); com 40% de silagem de milho e 60% de concentrado, com base na matéria seca. O aumento nos níveis de proteína bruta nas dietas não alterou a digestibilidade dos nutrientes, desempenho ou as características da carcaça nos cordeiros Santa Inês terminados em confinamento, portanto, recomenda-se o nível de 14,25% de PB, por permitir ganhos satisfatórios no desempenho de carcaça.

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