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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

PEREIRA, Paula Sá. Xylella fastidiosa: a new menace for Portuguese agriculture and forestry. []. , 38, 2, pp.149-154. ISSN 0871-018X.

^len^aXylella fastidiosa is a gram-negative bacterium classified as a quarantine pest by EPPO (A1 list), since 1981. Is a xylem-limited bacteria, with a wide host range (more than 300 species), that affects economically important agricultural crops. It is a challenge of almost 30 years in America for grapevine (Pierce's disease) and citrus (Citrus Variegated Chlorosis) farmers. The first outbreak in Europe was reported in October 2013 in southern Italy, in Puglia region, Salento area. The CoDiRO strain (Xylella fastidiosa subsp. pauca) was responsible for the named - Complesso del disseccamento rapido dell'olivo (CoDiRO). More than 8000 ha of olive trees have been destroyed and nearly 21 000 ha are in quarantine, which counts for more than 53 million euros in losses. It was confirmed, in January 2015, by the European Food Safety Authority, that, the X. fastidiosa spreading is far from being contained. EFSA experts have alerted European countries that X. fastidiosa is now “very likely” to spread, posing a major risk to European olive trees and have warned that the disease is a “very serious threat” to European agriculture. There is no record of successful eradication of X. fastidiosa once it has been established. A wide-ranging research is necessary because X. fastidiosa has a remarkable power of adaptation. It has been proven that introgression events allowed X. fastidiosa to access new hosts. Its natural competence to acquire new genes turns it into a phytopatogen with all the necessary conditions to adapt almost to any ecological niche.^lpt^aXylella fastidiosa é uma bactéria Gram-negativa classificada como organismo de quarentena pela EPPO (Lista A1), desde 1981. É uma bactéria restrita ao xilema, com uma ampla gama de hospedeiros (mais de 300 espécies), que afeta as culturas agrícolas e espécies florestais de grande importância económica. É um desafio de quase 30 anos na América para os produtores de videira (doença de Pierce) e citrinos (clorose variegada dos citrinos). O primeiro surto na Europa foi reportado em outubro de 2013, no sul da Itália, na região de Apúlia, área de Salento. A estirpe CoDiRO (X. fastidiosa subsp. pauca) foi responsável pela doença - “Complesso del disseccamento rapido dell'olivo” (CoDiRO). Mais de 8000 ha de oliveiras foram destruídas, e quase 21 000 ha estão em quarentena, o que equivale a mais de 53 milhões de euros em prejuízos. É confirmado pela EFSA, que emitiu um alerta em janeiro de 2015, que a disseminação de X. fastidiosa está longe de estar controlada. Especialistas da EFSA alertaram os países europeus para o facto de ser "muito provável" que X. fastidiosa se dissemine, o que representa um grande risco para olivais europeus, e advertiram que a doença é uma "ameaça muito séria" para a agricultura europeia. Não há registo de planos de erradicação bem-sucedidos, assim uma estratégia de investigação abrangente e multidisciplinar, é necessária porque X. fastidiosa tem um notável poder de adaptação. Está provado que eventos de introgressão têm permitido que X. fastidiosa angarie novos hospedeiros. A sua competência natural de adquirir novos genes transforma-a num agente fitopatogénico, com todas as condições necessárias para se adaptar a quase qualquer nicho ecológico.

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