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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

MENEZES, Kelly Alexsandra Souza et al. Diversity of new root nodule bacteria from Erythrina velutina Willd: a native legume from the dry forest Caatinga (Northeastern Brazil). []. , 39, 2, pp.222-236. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/RCA15050.

^len^aThis study aims to evaluate the phenotypical characteristics of bacterial isolates from mulungu (Erythrina velutina Willd.) nodules and determinate their Box-PCR fingerprinting. All bacteria were evaluated by the following phenotypic characteristics: growth rate, pH change, colony color and mucus production. The bacterial isolates able to re-nodulate the original host were also evaluated regarding its tolerance to increased salinity and different incubation temperatures, ability to growth using different carbon sources, intrinsic antibiotic resistance and “in vitro” auxin biosynthesis. The molecular fingerprints were set up using the Box-PCR technique and the isolates were clustered by its profiles. Among the 22 bacterial isolates obtained, eight were able to re-nodulate the original host. Among the nodule inducing isolates, some were tolerant to 1% of NaCl and 39° C and all of them metabolized the maltose, fructose, glucose, sucrose and arabinose, were resistant to rifampicin and produced auxin. The bacteria showed low genetic similarity among them and reference strains, which indicates the great genetic variability of the isolates. The results of this work are the first reports about the bacterial isolates able to nodulate this endemic specie. A more deep study of these bacteria may reveal the existence of isolates tolerant to environmental stresses and suitable as a future mulungu inoculant.^lpt^aO objetivo desse estudo foi avaliar as características fenotípicas dos isolados de nódulos de mulungu (Erythrina velutina Willd.) e determinar seu fingerprinting molecular por meio de Box-PCR. Todas as bactérias foram avaliadas pelas seguintes características fenotípicas: tempo de crescimento, alteração de pH, cor da colónia e produção de muco. As bactérias isoladas hábeis em renodular o hospedeiro original também foram avaliadas em relação à tolerância ao aumento da salinidade e da temperatura de incubação, capacidade de crescimento utilizando diferentes fontes de carbono, resistência intrínseca aos antibióticos e biossíntese de auxina “in vitro”. O fingerprint molecular foi estabelecido usando a técnica Box-PCR e os isolados foram agrupados pelos perfis obtidos. Dos 22 isolados obtidos, oito foram hábeis em renodular o hospedeiro original. Entre eles, alguns foram tolerantes a 1% de NaCl e a 39° C e todos metabolizaram as fontes maltose, frutose, glicose, sacarose e arabinose, resistiram à rifampicina e produziram auxina. As bactérias isoladas mostraram baixa similaridade genética entre elas e as estirpes de referência, o que indica a grande variabilidade genética dos isolados. Os resultados deste trabalho constituem o primeiro relato sobre bactérias capazes de nodular esta espécie endémica. O estudo mais aprofundado destas bactérias poderá revelar a existência de isolados tolerantes a stresses ambientais e adequados a serem utilizados como futuros inoculantes de mulungu.

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