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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

ANTONELLI, Jhonatas et al. Biogas production by the anaerobic digestion of whey. []. , 39, 3, pp.463-467. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/RCA15087.

^len^aDigestion is an attractive alternative in the treatment of waste generated in the agricultural industry, as it treats waste and also produces biogas that can be used in power generation, resulting in both environmental and economic benefits. This study presents the results of anaerobic digestion of cheese whey using swine wastewater as inoculum. Digestion was performed using sequencing batch bioreactors with a total volume of 2.350 mL. In order to evaluate digester efficiency, biogas was collected in a gas meter. Methane concentration in the biogas was determined using a biogas analysis kit, by AlfaKit®. The project was carried out using two different temperatures, which were 32ºC and 26ºC, that resulted in the production of 270 and 171 L (kg-sv)-1 of biogas, respectively and a reduction of over 40% in volatile solids in both treatments. The tests show that there is a good potential for the use of whey in the production of biogas and its further conversion into energy.^lpt^aA biodigestão é uma alternativa atraente no tratamento de alguns resíduos gerados na agroindústria, pois além de tratar o resíduo, produz o biogás que pode ser utilizado na geração de energia. Este trabalho apresenta os resultados de digestão anaeróbia de soro de queijo utilizando água residual de suinocultura como inoculo. A biodigestão foi executada em batelada utilizando biorreatores com volume total de 2.350 mL. Para avaliar a eficiência do biodigestor, o biogás produzido foi coletado em gasômetro, a concentração de metano no biogás foi determinada utilizando kit de Análise de Biogás, da AlfaKit®. O projeto foi realizado utilizando duas temperaturas diferentes, sendo elas 32 e 26 ºC resultou na produção de 270 e 171 L (kg-sv-1) de biogás respectivamente. Os testes realizados mostram que existe um bom potencial para o uso de soro de queijo para a produção de biogás e posterior conversão deste em energia.

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