40 3 
Home Page  

  • SciELO

  • SciELO


Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

CARDOSO, Adriana Dias et al. Características físico-químicas de batata em função de doses e fracionamentos de nitrogênio e potássio. []. , 40, 3, pp.567-575. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/RCA17015.

^lpt^aO objetivo deste trabalho foi caracterizar química e fisicamente batatas cultivadas sob diferentes doses e fracionamentos de nitrogênio e potássio. Foram utilizadas três doses de N e K (75% da dose recomendada; dose recomendada de acordo com a análise do solo e 125% da dose recomendada) e cinco épocas de aplicação (100% no plantio; 1/3 no plantio e 2/3 na tuberização; 50% no plantio e 50% na tuberização; 1/3 no plantio, 1/3 na tuberização e 1/3 25 dias após a tuberização; 1/4 no plantio, 1/4 na tuberização, 1/4 25 dias após a tuberização e 1/4 50 dias após a tuberização). O delineamento experimental utilizado foi o de blocos ao acaso, em esquema fatorial 5 × 3, com quatro repetições. Foram utilizados tubérculos da cultivar Ágata, uniformemente brotados. As características avaliadas foram: firmeza, pH, sólidos solúveis, acidez total titulável, açúcares redutores e açúcares totais. Os dados foram submetidos à análise de variância e teste Tukey, a 5% de probabilidade. Apenas o uso do fracionamento de N e K influenciou no teor de açúcares redutores.^len^aThe present work was carried out aiming to evaluate chemical and physical characteristics of potato tubers in function of the doses and time of nitrogen and potassium application. Three doses of N and K (75% of the recommended dose; recommended dose according to soil analysis; 125% of the recommended dose; recommended dose according to soil analysis) and five application times were used (100% upon planting; 1/3 upon planting and 2/3 upon tuberization; 50% upon planting and 50% upon tuberization; 1/3 upon planting, 1/3 upon tuberization and 1/3 25 days after tuberization; 1/4 upon planting, 1/4 upon tuberization, 1/4 25 days after tuberization and 1/4 50 days after tuberization) and. The experimental outline was the factorial one (3 × 5), with plots arranged in randomized blocks with four repetitions. Tubers from the Agata cultivar, uniformly budded. Firmness was assessed, as well as soluble solids, total titulable acidity, total soluble sugars and reducing sugars. The data were submitted to the variance analysis and Tukey teste at 5% of probability. Only the application time and the doses of N and K did promote significant responses in the content of reducing sugars in the tubers potato Agata.

: .

        · | |     · |     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License