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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

STEINER, Fábio et al. Drought tolerance of wheat and black oat crops at early stages of seedling growth. []. , 40, 3, pp.576-585. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/RCA16118.

^len^aSeeds of wheat (Triticum aestivum L., cv. Jadeíte 11) and black oat (Avena strigosa Schreb., cv. Agro Planalto) were submitted to different osmotic potential levels induced by polyethylene glycol (PEG) with the objective of evaluate the effects of drought stress on seed germination and early seedling growth. Seeds were arranged in paper rolls and soaked in PEG solutions prepared with osmotic potentials form 0.0 (control), -0.2, -0.4, and -0.8 MPa and kept into a seed germinator, at 25°C for 15 days. A completely randomized design in a 2 × 4 factorial scheme with four replications of 50 seeds each was used. The results showed that by increasing of the osmotic potential level, germinated seeds number, germination rate index, root and shoot length, shoot and root dry matter, and seedling vigor index decreased, while mean germination time (MGT) and root:shoot ratio (RSR) increased in both crops. Additionally, black oat is more susceptible than wheat to drought stress, with germination response declining more rapidly with decreasing osmotic potential. Wheat crop tolerates water stress of up to -0.8 MPa, without reducing germination of the seeds; however, the growth of shoots and roots is drastically inhibited by the highly negative osmotic potential. The initial growth of black oat crop is progressively reduced with the rise of osmotic potential levels.^lpt^aSementes de aveia-preta (Avena strigosa Schreb., cv. Agro Planalto) e trigo (Triticum aestivum L., cv. Jadeíte 11) foram submetidas a diferentes potenciais osmóticos simulados com polietileno glicol (PEG 6000) com o objetivo de avaliar os efeitos do stress hídrico na germinação e no crescimento inicial das plântulas. As sementes foram dispostas em rolos de papel Germitest®, devidamente umedecidos com soluções de PEG preparadas com potenciais osmótico de 0,0 (controle); -0,2; -0,4; e -0,8 MPa e mantidos em germinador, a 25°C durante 15 dias. O delineamento utilizado foi o inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 × 4, com quatro repetições de 50 sementes. Os resultados evidenciaram que o aumento do nível de potencial osmótico resultou na redução da porcentagem de germinação, índice de velocidade de germinação, comprimento e matéria seca da parte aérea e das raízes e do índice de vigor das plântulas, enquanto que o tempo médio de germinação e a relação entre a matéria seca das raizes: parte áere aumentou em ambas as culturas. A cultura da aveia-preta é mais suscetível que otrigo ao déficit hídrico, com resposta de germinação declinando mais rapidamente com a redução do potencial osmótico. A cultura do trigo pode tolerar até -0,8 Mpa de déficit hídrico, sem reduzir a germinação das sementes; no entanto, o crescimento da parte aérea e das raízes é drasticamente reduzido pelo potencial osmótico altamente negativo. O crescimento inicial das plântulas de aveia-preta é progressivamente reduzido com o aumento dos níveis de potencial osmótico.

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