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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

CRUZ, Leonor; CRUZ, Joana    SOUSA, Rui. Studies on differential susceptibility of ‘Rocha’ pear clones and Portuguese varieties of pear and apple to fire blight - tools for the sustainability of fruit chain production. []. , 41, spe, pp.121-130. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/RCA.17071.

^len^aFire blight was officially identified for the first time in Portugal, in 2011, affecting pear cultivar ‘Rocha’, the most important Portuguese variety of pear, with high economic impact in the production chain and trade. Since then the bacterium has destroyed new orchards in several areas of pear and apple production in the country. Nurseries and phytogenetic resources of several important in vivo collections have also been affected and are considered endangered. Severe disease symptoms on branches, flowers and fruits are also present in several other autochthones pear and apple varieties, leading to the death of trees under the climatic and cultural conditions prevalent in Portugal. Coordinated efforts from all fruit production chain actors, including farmers, phytosanitary authorities and research institutions, produced tools to overcome disease impact and build economic and social sustainability of this activity. Within the frame of the national research project Proder InovPomo (2014-2017), the phytogenetic resources of two official collections of pear and apple trees were assessed towards susceptibility to fire blight disease, to select and preserve the individuals combining the best agronomic features as well as higher tolerance to fire blight. The results achieved are essential for selection and preservation of Portuguese phytogenetic resources and biodiversity, as well as for delivering high quality planting materials to farmers for the establishment of new orchards, especially in fruit production areas where fire blight disease is present.^lpt^aA doença do Fogo Bacteriano das Rosáceas foi oficialmente identificada pela primeira vez em Portugal em 2011, afetando com grande impacto económico devido a quebras provocadas na produção e no volume de exportações, os pomares de pereira da cultivar ‘Rocha’, a mais importante variedade portuguesa. Desde então a bactéria tem vindo a destruir novos pomares em várias áreas de produção de peras e maçãs em Portugal. Os viveiros e importantes coleções in vivo de recursos fitogenéticos autóctones também foram afetados, encontrando-se em risco. Na generalidade observam-se sintomas muito característicos da doença nos ramos, flores e frutos de distintas variedades autóctones, que conduzem à morte das árvores afetadas, nas condições climáticas prevalentes nas regiões mais importantes de produção de pomóideas em Portugal. Os vários intervenientes da cadeia de produção, incluindo fruticultores, autoridade fitossanitária e instituições de investigação implementaram ferramentas para mitigar o impacto económico e social causado pela doença e conduzir à sustentabilidade desta atividade económica. O trabalho desenvolvido no âmbito do projeto de investigação nacional Proder InovPomo (2014-2017), permitiu identificar e avaliar a suscetibilidade de duas coleções vivas de recursos fitogenéticos autóctones de macieira e pereira, em risco, avaliando a sua suscetibilidade a Erwinia amylovora, com o objetivo de selecionar e preservar os indivíduos com as melhores características agronómicas, evidenciando maior tolerância à doença do Fogo Bacteriano das Rosáceas.

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