42 1Aplicación y efecto antioxidante del ácido gálico sobre la calidad de semillas de trigo 
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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

LIMA, Juliana Maria Espíndola et al. Relation of milling process and physiological quality of rice seeds during storage. []. , 42, 1, pp.31-40. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/RCA18287.

^len^aRice (Oryza sativa L.) is one of the most widely grown crops in the world and one of the earliest domesticated crop species. Also, its consumption is around 20% of the world’s caloric intake. It was aimed in this study to evaluate the relation between milled rice yield and physiological quality of rice seeds during storage. Two experiments were carried out with seeds of long-fine common rice and special rice cultivars. The storage evaluations were made at 0, 30, 60, 90 and 120 days. The experimental design was completely randomized with 3 x 5 factorial (cultivars x storage) for each experiment, with four replicates. The performed tests were: Milled rice yield, weight of one thousand seeds, germination, first count of germination and electrical conductivity. The special rice cultivars ‘BRS 358’ and ´Jasmine’, as well as the common rice cultivars ‘Sinuelo’ and ‘Jaçanã’, have greater potential for seed physiological quality and milled rice yield. The physical quality for milling process is linked to the physiological quality of the six cultivars tested.^lpt^aO arroz (Oryza sativa L.) é uma das culturas mais cultivadas no mundo e uma das primeiras espécies de culturas domesticadas. Além disso, o seu consumo representa cerca de 20% da ingestão calórica do mundo. Objetivou-se neste estudo avaliar a relação entre a qualidade de moagem e a qualidade fisiológica de sementes de arroz durante o armazenamento. Foram realizados dois ensaios com sementes de 3 cultivares de arroz comum tipo longo-fino e 3 cultivares especiais de arroz. As avaliações de armazenamento foram realizadas aos 0, 30, 60, 90 e 120 dias. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com fatorial 3 x 5 (cultivares x armazenamento) para cada ensaio, com quatro repetições. Os testes realizados foram: qualidade de moagem, peso de mil sementes, germinação, primeira contagem de germinação e condutividade elétrica. As cultivares especiais de arroz ‘BRS 358’ e ´Jasmine’, bem como as cultivares comuns de arroz, ‘Sinuelo’ e ‘Jaçanã’, apresentam maior potencial para qualidade fisiológica e qualidade de moagem. A qualidade física do processo de moagem está vinculada à qualidade fisiológica das sementes da seis cultivares de arroz testadas.

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