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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

MELO JUNIOR, João Luciano de A.; MELO, Luan Danilo F. de A.; FERREIRA, Vilma M.    ARAUJO NETO, João C. de. Seed longevity of Colubrina glandulosa Perkins stored. []. , 42, 2, pp.101-110. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/rca.15519.

^len^aColubrina glandulosa Perkins is a species of ecological and socioeconomic importance, but in danger of extinction. The present study aimed to evaluate different storage conditions to check the physiological quality of the colubrina seeds. The seeds were stored in a paper bag and glass bottle, in a laboratory environment and in a dry chamber, during 0, 3, 6, 9, 12, and 15 months. For each storage period and condition, the following variables were evaluated: water content, germination, speed of germination, mean time and germination synchrony, total length, and dry mass of seedlings. The experimental design was completely randomized, in a 2 × 6 factorial arrangement (2 packs and 6 storage periods), with 4 replicates of 25 seeds. The water content of the seeds ranged from 8.0% to 17.8%, depending on the packaging and environmental conditions of the storage site, being physiologically classified as orthodox. Under the laboratory conditions, seed physiological potential decreased from 6 months onward in the paper packaging. Seeds conditioned in a porous or impermeable packaging with a water content of 8.0%, in the dry chamber condition, remained viable when stored for 15 months.^lpt^aColubrina glandulosa Perkins é uma espécie de importância ecológica e socioeconômica, porém, em risco de extinção. O presente trabalho teve como objetivo avaliar diferentes condições de armazenamento sobre a qualidade fisiológica de sementes de colubrina. As sementes foram acondicionadas em saco de papel e frasco de vidro, em ambiente de laboratório e em câmara seca, durante os períodos de 0, 3, 6, 9, 12 e 15 meses. Para cada período e condição de armazenamento foram avaliadas as seguintes variáveis: teor de água, germinação, velocidade de germinação, tempo médio e sincronia de germinação, comprimento total e massa seca de plântulas. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 2 x 6 (duas embalagens e seis períodos de armazenamento), com quatro repetições de 25 sementes. O teor de água das sementes variou de 8,0 a 17,8%, dependendo da embalagem e das condições ambientais do local de armazenamento, sendo fisiologicamente classificadas como ortodoxas. Em condições de laboratório, verificou-se diminuição no potencial fisiológico das sementes, a partir dos 6 meses, em embalagem de papel. Sementes acondicionadas em embalagem porosa ou impermeável, com teor de água de 8,0%, na condição de câmara seca, mantiveram a viabilidade quando armazenadas por 15 meses.

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