42 2 
Home Page  

  • SciELO

  • SciELO


Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

GREGOLIN, Fernanda S. et al. The in vitro control of Fusarium proliferatum by propolis ethanolic extracts. []. , 42, 2, pp.171-180. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/rca.17471.

^len^aIn this study, we investigated the in vitro activity against Fusarium proliferatum, chemical characteristics, and antioxidant potential of eight propolis ethanolic extracts (PEE) from Brazil-six from the northern region of the state of Mato Grosso (PEE-1 to PEE-4, PEE-6, and PEE-7), one from the state of Bahia (PEE-5), and the green propolis from Minas Gerais state (PEE-8). The percentage of mycelial growth inhibition (PMGI), and macroconidia and microconidia sporulation of Fusarium proliferatum of these PEEs were evaluated and compared with that of the control (ethanol 70%). The 2% concentrations of PEE-4 to PEE-8 showed significant PMGI in relation to the control. PEE-8 at 2% stood out with the highest PMGI of Fusarium proliferatum and highest antioxidant potential. Among the PEEs that exhibited a significant antifungal action, PEE-8 and PEE-4 presented the highest total flavonoid content and PEE-6 stood out with the highest total phenolic content. Except PEE-1, all the extracts tested showed a reduction of more than 70% in the sporulation of macroconidia PEE-4 and PEE-8 presented predominance of quercetin and kaempferol flavonoids and PEE-6 of caffeic acid. Therefore, the presence of these antioxidant compounds may have contributed to the antifungal activity of these extracts.^lpt^aNeste estudo foi investigada a atividade no controle in vitro de Fusarium proliferatum, a composição química e a atividade antioxidante de oito extratos etanólicos de própolis (EEP) produzidos no Brasil, seis da região norte do estado de Mato Grosso, (EEP-1 até EEP-4, EEP-6 e EEP-7); um do estado da Bahia, Brasil (EEP-5) e a própolis verde do estado de Minas Gerais, Brasil (EEP-8). Foi avaliado o efeito dos EEP na percentagem de inibição do crescimento micelial (PIC) e na esporulação de macroconídios e microconídios de Fusarium proliferatum e comparado com o controle (etanol 70%). Os extratos EEP-4 até EEP-8 a 2% apresentaram PIC significativos em relação ao controle. O EEP-8 a 2% se destacou com o mais alto PIC de Fusarium proliferatum e o maior potencial antioxidante. De entre os EEP que apresentaram ação antifúngica significativa os EEP-8 e EEP-4 apresentaram os maiores teores de flavonoides totais e o EEP-6 destacou-se com os teores superiores de fenólicos totais. Todos os EEP investigados, exceto o EEP1, provocaram redução de mais de 70% na esporulação de macroconídios. Os EEP-4 e EEP-8 apresentaram predominância dos flavonóides quercitina e campferol e o EEP-6 do ácido cafeico. Estes compostos antioxidantes podem ter contribuído para a atividade antifúngica dos extratos.

: .

        · | |     ·     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License