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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X ISSN 2183-041X

SAUSEN, Darlene et al. Physiological marker of phosphorus nutritional status in potato. []. , 44, 2-3, pp.61-70.   07--2021. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/rca.20122.

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The development of more efficient plants in the use of nutrients will be fundamental for agriculture in the coming years. The objective of this work was to define a physiological marker of the nutritional status of P for potato clones cultivated soilless and in vitro, in order to facilitate the selection process of more efficient clones in the use of P. For this, two experiments were carried out with seven potato clones (SMIC 148-A, Dakota Rose, SMINIA 793101-3, SMIB 106-7, SMIF 212-3, SMIJ 319-1 and P 150) grown at two levels of P (low and high) in the culture systems in vitro (1.935 and 19.346mg P L-1) and in soilless (2.32 and 23.2mg P L-1) using sand as substrate. The inorganic P content and the total accumulation of P in shoot and roots seem to be good indicators of the nutritional status of P in potato plants, both in soilless and in vitro cultivation. The activity of the acidic phosphatase enzymes (APases) in the tissues of the potato depends very much on the culture system, the clone and the organ of the analyzed plant, making it difficult to choose it as a physiological marker for restriction of P in potatoes. The dry mass of the potato plant may be a good indicator of the nutritional status of P in clones grown soilless.

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O desenvolvimento de plantas mais eficientes no uso de nutrientes será fundamental para a agricultura nos próximos anos. O objetivo deste trabalho foi definir um marcador fisiológico do status nutricional do P para clones de batata cultivados fora do solo e in vitro, visando facilitar o processo de seleção de clones mais eficientes no uso de P. Para tanto, foram realizados dois experimentos com sete clones de batata (SMIC 148-A, Dakota Rose, SMINIA 793101-3, SMIB 106-7, SMIF 212-3, SMIJ 319-1 e P 150) cultivados em dois níveis de P (baixo e alto) no sistema de cultivo in vitro (1,935 e 19,346mg P L-1) e no cultivo fora do solo (2,32 e 23,2mg P L-1) usando areia como substrato. O teor de P inorgânico e a acumulação total de P na parte aérea e nas raízes parecem ser bons indicadores da condição nutricional de P em plantas de batata, tanto no cultivo fora do solo quanto no in vitro. A atividade das enzimas fosfatases ácidas (APases) nos tecidos da batata depende muito do sistema de cultivo, do clone e do órgão da planta analisado, dificultando a escolha deste como um marcador fisiológico para restrição de P em batata. A massa seca da planta de batata pode ser um bom indicador do status nutricional do P em clones cultivados fora do solo.

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