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Revista Portuguesa de Imunoalergologia

 ISSN 0871-9721

VIEIRA, Josefina; PESTANA, Letícia    CAMARA, Rita. Allergy to galactose-α-1,3-galactose (α-gal) - A case report. []. , 31, 4, pp.281-285.   30--2023. ISSN 0871-9721.  https://doi.org/10.32932/rpia.2023.12.126.

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Introduction:

Meat allergy represents 3-15% of food allergies in paediatrics and 3% in adults. Galactose-α-1,3-galactose (α-gal) is an allergen present in non-primate mammals’ meat, responsible for crossed reactions with cetuximab and gelatine.

Case description:

62-year-old male patient was sent to an Immunoallergology outpatient clinic for acetylsalicylic acid desensitization. He reported reproducible anaphylactic reactions beginning 3 hours after red meat ingestion. Currently, the patient strictly avoids red meat. The investigation confirmed sensitization to red meat and α-gal.

Discussion/Conclusions:

α-gal allergy presents some uncommon characteristics: the trigger (oligosaccharide), IgE-mediated reaction with late-onset, and the association with previous tick bites, responsible for primary sensitization. Patients must avoid red meat and tick bites and have an emergency plan with an adrenalin auto-injector.

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Introdução:

A alergia a carne representa 3-15% da alergia alimentar na população pediátrica e 3% nos adultos.

A galactose-α-1,3-galactose (α-gal) é um alergénio presente na carne de mamíferos não primatas responsável pela reatividade cruzada com cetuximab e gelatinas.

Descrição do caso:

Doente com 62 anos, sexo masculino, enviado à consulta de Imunoalergologia para dessensibilização ao ácido acetilsalicílico. Referiu reações anafiláticas reprodutíveis com início 3 horas após ingestão de carnes vermelhas. Atualmente cumpre evicção estrita de carnes vermelhas. A investigação confirmou sensibilização a carnes vermelhas e α-gal.

Discussão/Conclusões:

A alergia a α-gal apresenta algumas caraterísticas incomuns: o desencadeante (oligassacarídeo), reação IgE-mediada com início tardio e a associação a picadas de carraça prévias, responsáveis pela sensibilização inicial. Os doentes devem cumprir evicção de carnes vermelhas e picadas de carraça e ter um plano de emergência com autoinjetor de adrenalina.

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