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Jornal Português de Gastrenterologia

 ISSN 0872-8178

AFONSO, Miguel et al. Visceral fat: A key factor in diverticular disease of the colon. []. , 19, 2, pp.62-65. ISSN 0872-8178.

^len^aBackground and aim: Diverticular disease of the colon is a common disease, representing na important health problem in Western countries. The authors aimed to study the visceral fat and parameters of obesity in the diverticular disease of the colon. Methods: Case-control study of unselected medium-risk subjects who underwent colonoscopy for screening of colorectal cancer during 1 year. Subjects were inquired by a nutritionist about nutritional habits. Anthropometric variables were evaluated. Visceral and subcutaneous fat were assessed by ultrasound by the same gastroenterologist. Statistics: x2, t test, logistic multivariate regression, odds ratio (OR). Results: Included 303 individuals, 46.9% female, mean age 60±6.6 years. Sixty-four (21%) individual had diverticular disease of the colon. People with diverticula were signifi cantly older (P=0.01), had more visceral fat (P < 0.01), waist circumference (P=0.01) and total fat consumption (P=0.01). Logistic regression analysis showed age and visceral fat as independent risk factors for diverticular disease of the colon. The probability of occurrence of disease was 3-times higher in individuals in the 3rd tertile of age (older than 63 years old) than those younger than 56 years old (1st tertile of age) - OR 3.1, 95% CI 1.5-6.5. For visceral fat, those individuals in the 3rd tertile had a two-fold risk of having diverticular disease of the colon (OR 2.3, 95% CI 1.02-5.2) than those in 1st tertile. There was no significant difference for sex, body mass index, subcutaneous fat or fiber intake. Conclusion: Older age and higher visceral fat were independent risk factors for the occurrence of diverticular disease of the colon^lpt^aIntrodução e objectivos: A doença diverticular do cólon é uma doença comum, representando um importante problema de saúde nos países ocidentais. Os autores pretenderam estudar a relação da gordura visceral e outros parâmetros de obesidade na doença diverticular do cólon. Métodos: Estudo de indivíduos não seleccionados, de médio risco que efectuaram colonoscopia para rastreio de cancro colorectal, durante um ano. Os indivíduos responderam a inquérito nutricional por nutricionista. Foram avaliadas variáveis antropométricas. A gordura visceral e subcutânea foram avaliadas através de ecografia abdominal efectuada pelo mesmo gastroenterologista. Análise estatística: x2, teste t, regressão logística multivariada, odds ratio (OR). Resultados: Incluídos 303 indivíduos, 46,9% eram do sexo feminino, idade média 60 ± 6,6 anos. Sessenta e quatro (21%) apresentavam doença diverticular do cólon. Os indivíduos com diverticulose eram mais idosos (p = 0,01), tinham mais gordura visceral (p < 0,01), maior perímetro de cinta (p = 0,01) e consumo de gordura (p = 0,01). A idade e a gordura visceral foram factores de risco independentes para doença diverticular do cólon. A presença de diverticulose cólica foi 3 vezes maior nos indivíduos no 3.º tercil de idade ( > 63 anos) do que naqueles com menos de 56 anos (1.º tercil) - OR = 3,1, IC 95% 1,5-6,5. Relativamente à gordura visceral, os indivíduos no 3.º tercil tiveram um risco duas vezes maior (OR 2,3, IC 95% 1,02-5,2) do que aqueles no 1.º tercil. Não houve diferença significativa quanto ao sexo, índice de massa corporal, gordura subcutânea ou consumo de fibra. Conclusão: A idade e a gordura visceral foram fatores de risco independentes para a ocorrência de doença diverticular do cólon

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