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Etnográfica

 ISSN 0873-6561

BARBOSA, Livia. Food and sociability on the contemporary Brazilian plate. []. , 14, 3, pp.567-586. ISSN 0873-6561.

^len^aThe main purpose of this article is to explore the relationship between food and sociability. Although this is a theme often approached in Anthropology, the true role of food in this relationship is seldom made explicit. Based on three different empirical researches, the article identifies the kind of sociability that is established in each meal in accordance with the day of the week, indicating for each case the degree of relevance assumed by food itself. Following the daily sequence of the different meals - breakfast, lunch and dinner -, the data presented allows for the discussion of the definition of sociability as developed by Simmel and its application to the context of Brazilian society.^lpt^aNeste artigo procurei aprofundar a relação entre comida e sociabilidade. Embora este seja um tema sempre invocado pela antropologia, o papel da comida e do alimento nesta relação quase nunca é explicitado. Baseado em três diferentes pesquisas empíricas, este trabalho procura indicar o tipo de sociabilidade que se estabelece em cada refeição de acordo com o dia da semana, precisando para cada uma delas qual o grau de protagonismo que a comida desempenha. Organizado em seções de acordo com as três refeições - café da manhã, almoço e jantar - os dados abrem espaço para uma discussão da definição de sociabilidade proposta por Simmel e como ela se aplica no contexto brasileiro.

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