24 2 
Home Page  

  • SciELO

  • SciELO


Psicologia

 ISSN 0874-2049

ESTEVES, Francisco; ARRIAGA, Patrícia; CARNEIRO, Paula    FLYKT, Anders. Emotional responses (verbal and psychophysiological) to pictures of food stimuli. []. , 24, 2, pp.89-111. ISSN 0874-2049.

^len^aEmotional processing of food-related pictures was studied in four experiments, comparing participants who revealed unhealthy attitudes toward food, dieting and body shape with control groups. All subjects were female and responses to pictures of low and of high calorie foods were compared to responses to other emotional stimuli. The first three experiments measured verbal and autonomic responses and Experiment 4 was a classical conditioning study. In Experiments 2-4, pictures were presented backward masked in order to observe automatic, non-conscious responses. The results showed that, in general, food pictures were processed in the same way as other emotional material, both verbally and psychophysiologically. Although there were some results indicating a difference between groups, the general pattern was that participants selected for being more worried about food and dieting did not show higher reactivity to food cues.^lpt^aO processamento emocional de imagens com estímulos alimentares foi estudado em quatro experiências, comparando participantes que revelaram ter atitudes pouco saudáveis face à alimentação, dieta e forma do corpo, com grupos de controlo. Todos os participantes eram do sexo feminino e as respostas a imagens de alimentos de baixo e elevado teor calórico foram comparadas às respostas a outros estímulos emocionais. Nas primeiras três experiências foram medidas as respostas verbais e autonómicas; a Experiência 4 foi um estudo de condicionamento clássico. Nas experiências 2-4 foi usado um procedimento backward masking de apresentação de imagens com o intuito de observar respostas automáticas, não-conscientes. Os resultados mostraram, no geral, que as imagens de alimentos foram processadas de modo semelhante a outro material emocional, a nível verbal e fisiológico. Embora alguns resultados indicassem diferenças entre grupos, o padrão geral foi o de que as participantes com maiores preocupações com a alimentação e dieta mostraram maior reactividade a estímulos alimentares.

: .

        · | |     ·     · ( pdf )