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Revista Nutrícias

 ISSN 2182-7230

BOTELHO, Goreti; MELO, Ana Rita    AGUIAR, Marco. Consumption of Dietary Supplements Among Undergraduate Students: Perceived Knowledge and Usage. []. , 18, pp.14-17. ISSN 2182-7230.

^len^aIntroduction: The use of dietary supplements in European countries has been increasing due to the growing interest in nutrition and health concerns. Objectives: The aim of this study was to assess the knowledge and dietary supplements consumption pattern of undergraduate students. Methodology: The data collection was performed through a self-administered questionnaire to 505 undergraduate students, mean age: 22.2±6.3 years, 65.0% females and 35.0% males. Results: The questions concerning the knowledge on dietary supplements showed that almost every student knew or had heard about dietary supplements (94.1%). Despite this high percentage, only half of those students had taken supplements and females revealed to consume more dietary supplements. The main reasons to consume the dietary supplements were different between genders, being the proximity of exams for females and medical reasons/proximity to sport events for males. The categories most recognised by students were vitamins followed by products to enhance academic performance. Pills and capsules were the most known supplement forms, being pills and liquid ampoules the most used product forms. Conclusions: The knowledge and pattern of dietary supplements consumption of undergraduate students was determined and revealed differences between genders. Some students revealed misunderstanding about medicines and supplements that they consumed. Future public health monitoring and nutrition intervention about dietary supplementation among undergraduate population is needed.^lpt^aIntrodução: O uso de suplementos dietéticos nos países europeus tem vindo a aumentar devido ao crescente interesse em nutrição e às preocupações com a saúde. Objectivos: O objectivo deste estudo foi avaliar o conhecimento e comportamento de consumo de suplementos dietéticos de estudantes a frequentar o ensino superior. Metodologia: A recolha de dados foi realizada através de um questionário auto-administrado a 505 estudantes: idade média 22,2±6,3 anos, 65,0% do sexo feminino e 35,0% do sexo masculino. Resultados: As questões relativas ao conhecimento sobre suplementos dietéticos mostraram que quase todos os alunos conheciam ou tinham ouvido falar sobre suplementos dietéticos (94,1%). Apesar desta elevada percentagem, apenas metade desses estudantes tinham tomado suplementos e foram as raparigas que revelaram consumir mais suplementos dietéticos. As principais razões para consumir os suplementos dietéticos foram diferentes nos dois sexos, sendo a proximidade dos exames para as raparigas e razões médicas/proximidade de eventos desportivos para os rapazes. As categorias mais reconhecidas pelos estudantes foram as vitaminas seguidas de produtos para melhorar o desempenho académico. Comprimidos e cápsulas foram referidas como as formas de suplementos mais conhecidas, sendo os comprimidos e as ampolas de líquido, as formas de produto mais utilizadas. Conclusões: O conhecimento e o padrão de consumo de suplementos dietéticos de estudantes do ensino superior foram determinados e evidenciaram diferenças entre géneros. Alguns estudantes revelaram confusão entre medicamentos e suplementos consumidos. É necessária a futura monitorização de saúde pública e intervenção nutricional sobre a suplementação dietética entre a população estudantil que frequenta o ensino superior.

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