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Tourism & Management Studies

 ISSN 2182-8458 ISSN 2182-8466

MARTINS, Paula Guerreiro; FERREIRA, Ana Maria Alves    COSTA, Carlos. Tourism and third sector organisations: synergies for responsible tourism development?. []. , 18, 1, pp.7-16.   31--2022. ISSN 2182-8458.  https://doi.org/10.18089/tms.2022.180101.

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The main aim of this paper is the analysis of the third sector arts, culture and local development organisations (TSO) participation in the context of tourism planning and development and to understand the characteristics of its connections to the tourism sector in the region of the Algarve. The methodological strategy is anchored in a mix-methods approach applying qualitative techniques such as semi-structured interviews (n=40), document analysis, non-participant observation, and adopting a triangulation approach. There have been few empirical studies that analyse this theme, thus, identifying the forms of participation that the third sector can adopt and their characteristics constitutes one of the main contributions of this research towards reinforcing the conceptual framework in the context of responsible tourism development. The results revealed that third sector organisations display a set of characteristics that position them as active agents in the tourist planning and development processes by operating on areas such as the promotion of cultural expression, research and inventory of cultural and natural resources, raising awareness of those resources and also by actively participating in supply structuring of tourist services.

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O artigo tem como principal objetivo a análise das formas de participação que o terceiro setor com intervenção nos domínios das artes, cultura e do desenvolvimento local pode assumir no contexto dos processos de planeamento e desenvolvimento turístico, bem como compreender as caraterísticas das suas ligações ao setor turístico na região do Algarve. A metodologia adotada assenta numa abordagem de métodos mistos, tendo-se utilizado técnicas qualitativas, como a entrevista semi-estruturada (n=40), a análise documental e a observação não participante, adotando o método da triangulação. São poucos os estudos empíricos que analisam esta temática, deste modo, a identificação das formas de participação que o terceiro sector pode assumir, as suas características e especificidades, constitui um dos contributos principais da investigação para o reforço do quadro conceptual no âmbito do desenvolvimento turístico responsável. Os resultados revelam que as organizações do terceiro setor apresentam caraterísticas que as posicionam como agentes ativos nos processos de planeamento e desenvolvimento turístico, ao operar em áreas tais como a promoção da expressão cultural e artística, a investigação e inventariação dos recursos culturais e naturais, aumentando o conhecimento sobre estes recursos e participando ativamente no apoio à estruturação de atividades turísticas.

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