19 2 
Home Page  

  • SciELO

  • SciELO


Tourism & Management Studies

 ISSN 2182-8458 ISSN 2182-8466

EMMENDOERFER, Magnus; ALMEIDA, Thiago Chagas de; RICHARDS, Greg    MARQUES, Lénia. Co-creation of local gastronomy for regional development in a slow city. []. , 19, 2, pp.51-60.   30--2023. ISSN 2182-8458.  https://doi.org/10.18089/tms.2023.190204.

^a

This study describes the process of developing a typical dish for a slow city, using the lens of co-creation and coproduction. The slow movement argues that appreciation of local cuisine increases through events and developing slow food practices. Participant observation and interviews with actors involved in the development process revealed the symbolic components used to enhance the cultural heritage of Vizela, Portugal as a slow city. The research shows that the slow city initiative has gradually provided the basis for a gastronomic attraction to support tourist development. The development of a typical dish for the city was found to aid the recovery and revalorization of local knowledge, while the support of gastronomic culture by the local authority and community participation helped to strengthen regional identity and to develop an attractive and sustainable tourist offer. Thus, this study revealed the importance of residents in this development process as well as showed requirements that may support the rescue and cocreation of typical dishes for tourism.

^len^a

Este estudo descreve o processo de desenvolvimento de um prato típico de uma cidade (slow city), sob a ótica da cocriação e da coprodução. O movimento slow defende que a valorização da culinária local pode ser ampliada por meio de eventos e do desenvolvimento de práticas slow food. A observação participante e as entrevistas com atores envolvidos no processo de desenvolvimento revelaram componentes simbólicos usados para valorizar o patrimônio cultural de Vizela, Portugal enquanto cidade slow. A pesquisa mostra que a iniciativa da cidade slow tem, gradativamente, fornecido as bases para uma atração gastronômica para apoiar o desenvolvimento turístico. O desenvolvimento de um prato típico da cidade contribuiu para o resgate e a valorização de saberes locais, enquanto a valorização da cultura gastronômica pelo poder local e participação da comunidade ajudaram no fortalecimento da identidade regional compondo a oferta turística com atratividade e sustentabilidade. Assim, revelou-se a importância dos moradores neste processo de desenvolvimento, bem como de requisitos para o resgate e a cocriação de pratos típicos para o turismo.

^lpt

: .

        · | |     ·     · ( pdf )