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Acta Portuguesa de Nutrição

 ISSN 2183-5985

RAMALHO, Sofia et al. Body Mass Index and disordered eating behaviors: a cross-sectional study of a community sample participating in an obesity awareness campaign. []. , 15, pp.06-11. ISSN 2183-5985.  https://doi.org/10.21011/apn.2018.1502.

^len^aIntroduction: Several behavioral and lifestyle factors, including disordered eating behaviors, interact in the development and maintenance of overweight and obesity in adults. Objectives: The present study aimed to describe the anthropometric, sociodemographic, and lifestyle characteristics, as well as the disordered eating behaviors of a community sample collected during an Obesity Awareness Campaign. Furthermore, the association between Body Mass Index, age, gender, food, beverages intake, and disordered eating behaviors is to be explored. Methodology: This sample was composed of 109 participants (59% women, aged 39.7 ± 15.5 years; Body Mass Index 24.8 ± 3.6) who agreed to participate in an Obesity Awareness Campaign promoted in a shopping mall in the north of Portugal. Body Mass Index and disordered eating behaviors (uncontrolled eating, emotional eating, and cognitive restriction) were the main measures evaluated. Results: Participants with obesity presented significantly more uncontrolled eating and emotional eating levels when compared to participants with overweight and normal Body Mass Index. No statistically significant differences were found between genders, age groups (18-28; 29-39; 40-50; 51-61; over 62 years) and disordered eating behaviors. Conclusions: The results seem to indicate a positive link between disordered eating behaviors (uncontrolled and emotional eating) with the intake of unhealthy food/beverages, which can consequently lead to increased caloric intake and difficulties in weight management. The present findings alert clinicians to the importance of assessing disordered eating behaviors in individuals with obesity, providing useful information to customize clinical recommendations and intervention strategies, mainly in regard to the associations between food/beverage consumption and disordered eating behaviors.^lpt^aIntrodução: Múltiplos fatores comportamentais e de estilo de vida, incluindo comportamentos alimentares problemáticos, interagem no desenvolvimento e manutenção do excesso de peso e obesidade em adultos. Objetivos: O presente estudo teve como objetivos descrever as principais características de uma amostra comunitária recolhida durante uma Campanha de Sensibilização para a Obesidade, ao nível de variáveis antropométricas, sociodemográficas, de estilo de vida, e de comportamentos alimentares problemáticos. Além disso, foram também exploradas as associações entre Índice de Massa Corporal, idade, género, alimentação, consumo de bebidas açucaradas e comportamentos alimentares problemáticos. Metodologia: A amostra foi constituída por 109 indivíduos (59% mulheres, idade 39,7 ± 15,5 anos; Índice de Massa Corporal 24,8 ± 3,6) que aceitaram participar numa Campanha de Sensibilização para a Obesidade promovida num centro comercial no norte de Portugal. Índice de Massa Corporal e comportamentos alimentares problemáticos (comer de forma descontrolada, fome emocional e restrição cognitiva) foram as principais medidas avaliadas. Resultados: Participantes com obesidade apresentaram pontuações mais elevadas nas subescalas de ingestão alimentar compulsiva e fome emocional, quando comparados a participantes com excesso de peso e Índice de Massa Corporal normal. Não foram encontradas diferenças estatisticamente significativas entre os géneros, grupos etários (18-28; 29-39; 40-50; 51-61; ≥62 anos) e comportamentos alimentares problemáticos. Conclusões: Os resultados parecem sustentar a existência de uma associação positiva entre comportamentos alimentares problemáticos e a ingestão de alimentos/bebidas não saudáveis, que podem, consequentemente, levar a um aumento da ingestão calórica e a dificuldades no controle de peso. Os dados encontrados alertam os clínicos para a importância de avaliar comportamentos alimentares problemáticos em indivíduos com obesidade, fornecendo informações úteis para personalizar recomendações clínicas e estratégias de intervenção, principalmente no que diz respeito às associações entre ingestão alimentar (alimentos/bebidas) e comportamentos alimentares problemáticos.

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