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Acta Portuguesa de Nutrição

 ISSN 2183-5985

LIMA, Patrícia et al. Gluten-free diet among Portuguese coeliac adults: perceived difficulties. []. , 21, pp.16-20. ISSN 2183-5985.  https://doi.org/10.21011/apn.2020.2104.

^len^aIntroduction: Coeliac disease can cause a great burden in the coeliacs’ life. Therefore, it is important to assess the difficulties that coeliacs face in their daily life. Objectives: To evaluate the perceived difficulties of self-reported compliance with the gluten-free diet and with out-of-home eating aspects in a convenience sample of Portuguese coeliac adults. Methodology: It was performed a transversal observational study where Portuguese coeliac adults were inquired, filling out an online questionnaire. It comprised three sections: sociodemographic and disease characteristics, self-reported compliance with the gluten-free diet and out-of-home eating aspects. Results: The final sample included 339 participants, where 76.4% were members of Associação Portuguesa de Celíacos, 84.1% were female and the age of coeliac disease diagnosis ranged from 1 to 70 years old. The difficulties identified by the participants in self-reported compliance with the gluten-free diet were “Risk of gluten cross-contamination” (84.1%), “Availability of gluten-free products in public places (coffee shops, hospitals, restaurants, …) (83.8%), “Absence of the gluten-free symbol in the products’ label” (52.2%) and the “Lack of gluten-free food products offer, at an affordable price” (45.7%). In out-of-home eating, the main difficulty was the “Lack of information and unconcern of the establishments’ staff” (44.0%). Conclusions: Coeliacs face a lot of challenges in terms of daily food choices. The role of patient support groups and education provided by a follow-up team with professional skills in coeliac disease are vital for its management and long-term outcome.^lpt^aIntrodução: A doença celíaca pode ser uma grande sobrecarga na vida dos celíacos. Assim, é importante examinar as dificuldades que os celíacos enfrentam no seu dia a dia. Objetivos: Avaliar as dificuldades percecionadas na adesão autorreportada à dieta isenta de glúten e na realização de refeições fora de casa numa amostra de conveniência de celíacos adultos portugueses. Metodologia: Foi realizado um estudo observacional transversal onde se inquiriram celíacos adultos portugueses, através do preenchimento de um questionário online. Este continha três secções: características sociodemográficas e relacionadas com a doença, cumprimento autorreportado da dieta isenta de glúten e aspetos da realização de refeições fora de casa. Resultados: A amostra final incluiu 339 participantes, em que 76,4% eram membros da Associação Portuguesa de Celíacos, 84,1% eram do sexo feminino e a idade de diagnóstico de doença celíaca variou entre os 1 e 70 anos. As dificuldades identificadas pelos participantes no cumprimento autorreportado da dieta isenta de glúten foram “Risco de contaminação cruzada por glúten” (84,1%), “Disponibilidade de produtos sem glúten em espaços públicos (cafés, hospitais, restaurantes, ...) (83,8%), a “Ausência de símbolo identificador do produto como isento de glúten no rótulo alimentar” (52,2%) e “Ausência de oferta de produtos alimentares sem glúten e a preço acessível” (45,7%). Na realização de refeições fora de casa, a maior dificuldade encontrada foi a “Falta de informação e despreocupação por parte do staff dos estabelecimentos” (44,0%). Conclusões: Os celíacos enfrentam muitos desafios em termos de escolhas alimentares diárias. O papel dos grupos de apoio destes pacientes e a educação fornecida por uma equipa de seguimento com competências profissionais na doença celíaca são cruciais para a sua gestão e resultados a longo prazo.

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