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Acta Portuguesa de Nutrição

 ISSN 2183-5985

MENDES, Tiago M; FERRO, Graça    IRVING, Susana. COVID-19 AND CLINICAL OUTCOME: A CASE HIGHLIGHTING THE VALUE OF INTEGRATED NUTRITIONAL INTERVENTION. []. , 29, pp.6-9.   11--2022. ISSN 2183-5985.  https://doi.org/10.21011/apn.2022.2902.

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An 81-year-old man, with confirmed COVID-19 pneumonia, was hospitalised due to hypoxemic respiratory failure and severe hypovolemic hypernatremia. During pre-hospital emergency care, the patient was successfully managed with adenosine, for supraventricular tachycardia. At the Emergency Department, he exhibited an altered mental status varying from comatose to agitated, if stimulated. Further investigations confirmed SARS-CoV-2 infection and COVID-19 pneumonia (chest X-ray) with hypoxemic respiratory failure. Biochemistry indicated acute kidney failure with severe hypovolemic hypernatremia. At the designated internal medicine COVID-19 ward, comfort measures were initiated, but the patient remained stable. Therefore, a nasogastric tube was placed to correct hydration status. At the same time, the patient was identified as at a higher nutritional risk, warranting a nutritional assessment by the COVID-19 team nutritionist, followed by the implementation of a tailored nutritional care plan. A timely integration, within the comprehensive clinical care, of a proactive and specialised nutrition intervention, duly implemented and monitored by the multidisciplinary team, elicited that the patient condition was progressively improved.

Regardless, all the current clinical challenges and constraints felt when caring for elderly COVID-19 patients, nutritional risk identification and monitoring, within a tight multidisciplinary articulation, remains essential and, as described here, might allow for a timely implementation of salvage hydration and nutritional measures, which will contribute towards a favourable clinical response. The patient made a full recovery and was discharged back to the nursing home, where he still resides, in good health and without further loss of function. This case highlights the utmost need to implement and integrate nutritional care throughout COVID-19 hospitalizations.

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Homem de 81 anos, com pneumonia por COVID-19 confirmada, foi hospitalizado por falência respiratória hipoxémica e hipernatrémia hipovolémica grave. Durante a abordagem pré-hospitalar, foi medicado para taquicardia supraventricular com adenosina, com sucesso. No Serviço de Urgência apresentou-se com alteração do estado de consciência alternando prostração com agitação, se estimulado. Estudos subsequentes confirmaram infeção por SARS-CoV2 e pneumonia COVID-19 (radiografia de tórax) com insuficiência respiratória hipoxémica. Estudos analíticos indicavam falência renal com hipernatrémia hipovolémica. Em enfermaria dedicada a COVID-19, foram iniciadas medidas de conforto, mas o doente manteve-se estável. Assim, foi colocada Sonda nasogástrica para correção da desidratação. Ao mesmo tempo, o doente foi identificado como tendo elevado risco nutricional, garantindo avaliação por equipa de nutricionistas, seguindo-se implementação de plano nutricional ajustado. A integração atempada de uma intervenção nutricional proativa e especializada com os cuidados clínicos fizeram a condição do doente melhorar progressivamente. Apesar de todas as restrições e desafios clínicos no cuidado a doentes idosos com COVID-19, a identificação do risco e monitorização nutricional, em articulação multidisciplinar, permanece essencial e, conforme é descrita neste caso, permitiu a implementação atempada de hidratação e medidas nutricionais que contribuíram para a resposta clínica favorável. O doente apresentou uma melhoria até ao estado habitual e teve alta para o lar de onde tinha vindo, onde ainda hoje reside, em boa saúde sem perda de função. Este caso demonstra a importância e necessidade de implementação e integração de cuidados nutricionais nas hospitalizações por COVID-19.

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