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Portuguese Journal of Public Health

 ISSN 2504-3137 ISSN 2504-3145

BARBOSA, Maria Inês et al. Sodium and Potassium Content of Meals Served in University Canteens. []. , 35, 3, pp.27-33. ISSN 2504-3137.  https://doi.org/10.1159/000488074.

^len^aA high sodium intake is associated with high blood pressure, an important risk factor for noncommunicable diseases (NCDs). In contrast, the ingestion of high levels of potassium counteracts this negative effect of high sodium intake on blood pressure, thus reducing the sodium-to-potassium ratio. The aim of this work was to determine the sodium and potassium content of meals served in university canteens in Portugal. The analysis included 35 samples of soup and 35 samples of main dish collected at 5 random days from a total of 7 university canteens. The samples were analyzed for sodium and potassium by atomic emission spectrometry technique. On average, a meal (soup and main dish) had a sodium content of 1,069.4 mg (mean sodium content was 671.4 ± 374.5 mg/portion in the main dish and 398.0 ± 153.0 mg/portion in the soup) and a potassium content of 1,004 mg (mean potassium content was 731.4 ± 385.9 mg/serving in the main dish and 272.6 ± 272.6 mg/serving in the soup). Our results revealed that with a single university meal, students can reach 53% of the maximum daily value recommended for sodium and 27% of the minimum daily value recommended for potassium. An investment to decrease sodium and increase potassium in meals served is imperative in order to prevent NCDs^lpt^aUma elevada ingestão de sódio está associada à hipertensão, um importante fator de risco para doenças crónicas não transmissíveis (DCNT). Em contraste, a ingestão de níveis elevados de potássio contrabalança esse efeito negativo da elevada ingestão de sódio na pressão arterial, reduzindo, assim, a relação sódio/potássio. O objetivo deste trabalho foi determinar o teor de sódio e potássio de refeições servidas em cantinas universitárias em Portugal. A análise incluiu 35 amostras de sopa e 35 amostras de prato principal recolhidas em 5 dias aleatórios de um total de 7 cantinas universitárias. As amostras foram analisadas para sódio e potássio pela técnica de espectroscopia de emissão atómica. Uma refeição (sopa e prato principal) apresentou em média um teor de sódio de 1.069,4 mg (teor médio de sódio foi 671,4 ± 374,5 mg/porção no prato principal e 398,0 ± 153,0 mg/porção na sopa) e um teor de potássio de 1.004 mg (teor médio de potássio foi de 731,4 ± 385,9 mg/porção no prato principal e 272,6 ± 272,6 mg/porção na sopa). Os resultados mostraram que, com uma única refeição universitária, os alunos podem atingir 53% do valor máximo diário recomendado para o sódio e 27% do valor mínimo diário recomendado para o potássio. Um investimento para diminuir o sódio e aumentar o potássio nas refeições servidas é imperativo para prevenir as DCNT.

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