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Portuguese Journal of Public Health

 ISSN 2504-3137 ISSN 2504-3145

RITO, Ana Isabel et al. Mediterranean Diet Index (KIDMED) Adherence, Socioeconomic Determinants, and Nutritional Status of Portuguese Children: The Eat Mediterranean Program. []. , 36, 3, pp.1-9. ISSN 2504-3137.  https://doi.org/10.1159/000495803.

^len^aBackground: Despite its health benefits, adherence to the Mediterranean diet (MD) has been decreasing, particularly in young generations and in Mediterranean regions, including Portugal. Socioeconomic and lifestyle factors have been shown to influence children and adolescents’ eating habits. This study aimed to assess the association between socioeconomic factors and children’s nutritional status with the MD adherence using the Eat Mediterranean (EM) program. Methods: Participant’s BMI and adherence to the MD diet was assessed at baseline and after the intervention. Data regarding socioeconomic status and KIDMED Index were collected using a family record form. The intervention consisted of various educational sessions addressing the principles and promoting a Mediterranean dietary pattern in schools belonging to two municipalities in the central area of Portugal. A total of 1,772 participants (from preschool to secondary school) met the inclusion criteria for the study. Results: At the end of the program, the adherence to the MD diet improved significantly with participants increasing their adherence to an optimal diet by 17.6%. Daily intake of foods belonging to the MD diet also increased significantly, and the intake of high energy density foods decreased. Mother’s educational level and household income were significantly (p < 0.0001) associated with optimal MD adherence by participants, in both stages. Nutritional status was not associated with the KIDMED Index. Discussion: The EM program showed to be effective in increasing MD adherence in this study population since optimal MD adherence was reported in most participants at the end of the EM program. Household income and mother’s educational level were positively associated with the diet quality of the children and adolescents.^lpt^aIntrodução: Embora sejam reconhecidos os benefícios para a saúde decorrentes da Dieta Mediterrânica (DM), temse verificado um decréscimo na adesão a este padrão alimentar, particularmente em idades mais jovens e em regiões Mediterrânicas, Portugal incluído. Estilos de vida e fatores socioeconómicos têm demonstrado influenciar os hábitos alimentares de crianças e adolescentes. Este estudo tem como objetivo analisar a associação entre os fatores socioeconómicos, o estado nutricional e a adesão à DM através do programa Eat Mediterranean. Metodologia: O IMC e a adesão à DM dos participantes foram aferidos no início do programa e após a intervenção do mesmo. Informação relativa ao estatuto socioeconómico e o índice KIDMED foram recolhidos através dum questionário dirigido à família. A intervenção do programa consistiu em diversas sessões de educação alimentar, em 2 municípios da região Centro de Portugal, onde foram abordados os princípios da DM e a sua promoção. 1,772 participantes (do préescolar ao ensino secundário) apresentaram os critérios de inclusão no estudo. Resultados: No final do programa, a adesão à DM melhorou significativamente com um aumento de 17.6% para uma ótima adesão à DM. O consumo diário de alimentos incluídos na DM aumentou também significativamente enquanto o consumo de alimentos de elevada densidade energética diminuiu. O nível de educação da mãe e o rendimento familiar mostraram estar significativamente (p < 0.0001) associados a uma ótima adesão à DM pelos participantes em ambas as fases. Entre o estado nutricional e o índice KIDMED não foi encontrada associação. Discussão: O programa Eat Mediterranean demonstrou ser eficaz no aumento da adesão à DM por parte dos participantes uma vez que foi reportada pela maioria dos estudantes no final do programa uma ótima adesão à DM. O rendimento familiar e o nível de educação da mãe foram positivamente associados à qualidade da dieta das crianças e adolescentes participantes.

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