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Portuguese Journal of Public Health

 ISSN 2504-3137 ISSN 2504-3145

GIORDANI, Rubia Carla Formighieri    COSTA, Islândia Bezerra da. The pandemic health crisis and its implications for food and nutritional security in Latin America. []. , 38, 3, pp.166-175.   10--2021. ISSN 2504-3137.  https://doi.org/10.1159/000512958.

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The inequalities in health are directly linked to food and to the nutritional profile; hunger and malnutrition, as well as overweight and obesity, increase in proportion to poverty. In the current COVID-19 pandemic scenario, social isolation measures implemented in several countries to prevent the collapse of health systems impose new rhythms on people’s lives and their daily routines, implying a reorganization of their vital structure and the necessary activities for its maintenance and reproduction. The restriction of circulation with the requirement to prepare food inside the home imposes food planning with options with some degree of industrial processing. In the diet of isolation, among the likely changes in food consumption models, there will certainly be an increase in ultraprocessed foods, mainly because containment measures have altered the dynamics of circulation and local trade of fresh products.

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As iniquidades em saúde estão diretamente conectadas com a alimentação e, por sua vez, com o perfil nutricional: a fome e a desnutrição, assim como o sobrepeso e a obesidade aumentam proporcionalmente à pobreza. No atual cenário de pandemia da Covid-19 as medidas de isolamento social implementadas em vários países para evitar o colapso dos sistemas de saúde impõem novos ritmos às vidas cotidianas das pessoas e implicam em uma reorganização da estrutura vital das atividades necessárias a sua manutenção e reprodução. A restrição de circulação com a exigência de preparar a comida dentro do domicílio impõe um planejamento alimentar com opções dos produtos com algum grau de processamento industrial. Na dieta do isolamento, dentre as prováveis mudanças nos modelos de consumo de alimentos, certamente haverá o incremento dos ultraprocessados, principalmente porque as medidas de contenção alteraram as dinâmicas de circulação e comércio local de produtos frescos.

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