SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número14Importância da escola na educação alimentar em crianças do primeiro ciclo do ensino básico - como ser mais eficazInvestigação qualitativa: perspetiva geral e importância para as ciências da nutrição índice de autoresíndice de assuntosPesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO

Compartilhar


Acta Portuguesa de Nutrição

versão On-line ISSN 2183-5985

Resumo

MOTA, Inês Barreiros; FARIA, Ana; PIMENTEL-SANTOS, Fernando M  e  CALHAU, Conceição. The gut microbiota and spondylarthritis: the role of diet in therapeutics. Acta Port Nutr [online]. 2018, n.14, pp.24-28. ISSN 2183-5985.  https://doi.org/10.21011/apn.2018.1405.

The gut microbiota is the major bacterial community in the human body, and its imbalance, dysbiosis, is associated with various pathologies. Many studies support the notion that the gut microbiota plays an important role in spondyloarthritis. The possible mechanisms, which may be implicit in this relationship, include intestinal permeability, stimulation of the immune system, molecular mimicry, among others. The role of diet in modulating the microbiota as a preventive or therapeutic measure in spondyloarthritis appears to be promising and sufficiently relevant to motivate further future research, especially translation research.

Palavras-chave : Dysbiosis; Spondyloarthritis; Inflammation; Dietary manipulation; Gut microbiota.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons