Serviços Personalizados
Journal
Artigo
Indicadores
- Citado por SciELO
- Acessos
Links relacionados
- Similares em SciELO
Compartilhar
Silva Lusitana
versão impressa ISSN 0870-6352
Silva Lus. v.11 n.2 Lisboa dez. 2003
The Viscosity of Aqueous Suspensions of Cellulose Fibres.
Part 3. Influence of pH
Maria Teresa Silveira*, Abel G.M. Ferreira** and Lélio Q. Lobo***
* Adjunct Professor
Escola Superior de Tecnologia. Instituto Politécnico de Tomar, Quinta do Contador, Estrada da Serra 2300-313-TOMAR
**Assistant Professor
*** Professor
Department of Chemical Engineering. University of Coimbra, 3030-290 COIMBRA
Abstract. The viscosity of aqueous suspensions of cellulose fibres from eucalipt and pine bleached kraft pulps has been measured at 25ºC as a function of consistency and pH. The measurements cover the range of 0.05 up to 1.00 mass per cent consistency and span the pH interval from about 2 to about 12. Empirical correlations have been established between the viscosity of the suspensions and the above mentioned properties.
Key words: viscosity; suspensions; eucalypt; pine; consistency; fibre length; pH
Sumário. Mediu-se a viscosidade de suspensões aquosas de fibras celulósicas de pastas kraft branqueadas, de eucalipto e de pinho, a 25ºC, em função da consistência e do pH. O intervalo de consistência considerado foi de 0,05 até 1,00% e o de pH desde 2 até cerca de 12. Estabeleceram-se correlações para a variação da viscosidade das suspensões em função das propriedades anteriormente referidas.
Palavras-chave: viscosidade; suspensões; eucalipto; pinho; consistência; comprimento das fibras; pH
Resumé. La viscosité des suspensions aqueuses de fibres de cellulose provenants de pâtes d'eucalyptus et de pin a été mesurée en fonction de leur consistance et du pH à 25ºC. Le pH est changé entre 2 et 12 pour les suspensions de consistances de 0.05 à 1.00 pour cent. Des corrélations ont été établies pour décrire la variation de la viscosité des suspensions en fonction de la consistance et du pH.
Mots clés: viscosité; suspensions; eucalyptus; pin; consistence; longueur des fibers; pH
Texto completo disponível apenas em PDF.
Full text only available in PDF format.
References
BENTLEY, R.G., SCUDMORE, P., JACK, J.S., 1994. A comparison between fibre length measurement methods.Pulp & Paper Canada 95(4) : 41-43 [ Links ]
CARVALHO, M.G., FERREIRA, P.J., MARTINS, A.A., FIGUEIREDO, M.M., 1997. A comparative study of two automated techniques for measuring fiber length. Tappi J. 82(2) : 137-142 [ Links ]
FERREIRA, A.G. M., SILVEIRA, M.T.L., LOBO, L.Q., 2002. The viscosity of aqueous suspensions of cellulose fibres. Part 2. Influence of temperature and mix fibres. Silva Lusitana 11(1) : 61-66 [ Links ]
ROBERTSON, G., OLSON, J., ALLEN, P., CHAN, B., SETH, R., 1999. Measurement of fiber length, coarsness, and shape with the fiber quality analyser. Tappi J. 82(10) : 93-98 [ Links ]
SILVEIRA, M.T.L., FERREIRA, A.G. M., LOBO, L.Q., 2002. The viscosity of aqueous suspensions of cellulose fibres. Part 1. Influence of consistency and fibre length. Silva Lusitana 10(2) : 171-178 [ Links ]
Submetido para publicação em Janeiro de 2003
Aceite para publicação em Março de 2003
Corresponding Author E-mail: conselhocientifico@fct.uc.pt