SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.11 número2Propriedade da Terra e Política Florestal em PortugalEquação de Volume Local para a Pinus pinaster Aiton na Serra da Lousã índice de autoresíndice de assuntosPesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO

Compartilhar


Silva Lusitana

versão impressa ISSN 0870-6352

Silva Lus. v.11 n.2 Lisboa dez. 2003

 

The Viscosity of Aqueous Suspensions of Cellulose Fibres.

Part 3. Influence of pH

 

Maria Teresa Silveira*, Abel G.M. Ferreira** and Lélio Q. Lobo***

* Adjunct Professor

Escola Superior de Tecnologia. Instituto Politécnico de Tomar, Quinta do Contador, Estrada da Serra 2300-313-TOMAR

**Assistant Professor

*** Professor

Department of Chemical Engineering. University of Coimbra, 3030-290 COIMBRA

 

Abstract. The viscosity of aqueous suspensions of cellulose fibres from eucalipt and pine bleached kraft pulps has been measured at 25ºC as a function of consistency and pH. The measurements cover the range of 0.05 up to 1.00 mass per cent consistency and span the pH interval from about 2 to about 12. Empirical correlations have been established between the viscosity of the suspensions and the above mentioned properties.

Key words: viscosity; suspensions; eucalypt; pine; consistency; fibre length; pH

 

Sumário. Mediu-se a viscosidade de suspensões aquosas de fibras celulósicas de pastas kraft branqueadas, de eucalipto e de pinho, a 25ºC, em função da consistência e do pH. O intervalo de consistência considerado foi de 0,05 até 1,00% e o de pH desde 2 até cerca de 12. Estabeleceram-se correlações para a variação da viscosidade das suspensões em função das propriedades anteriormente referidas.

Palavras-chave: viscosidade; suspensões; eucalipto; pinho; consistência; comprimento das fibras; pH

 

Resumé. La viscosité des suspensions aqueuses de fibres de cellulose provenants de pâtes d'eucalyptus et de pin a été mesurée en fonction de leur consistance et du pH à 25ºC. Le pH est changé entre 2 et 12 pour les suspensions de consistances de 0.05 à 1.00 pour cent. Des corrélations ont été établies pour décrire la variation de la viscosité des suspensions en fonction de la consistance et du pH.

Mots clés: viscosité; suspensions; eucalyptus; pin; consistence; longueur des fibers; pH

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text only available in PDF format.

 

References

BENTLEY, R.G., SCUDMORE, P., JACK, J.S., 1994. A comparison between fibre length measurement methods.Pulp & Paper Canada 95(4) : 41-43        [ Links ]

CARVALHO, M.G., FERREIRA, P.J., MARTINS, A.A., FIGUEIREDO, M.M., 1997. A comparative study of two automated techniques for measuring fiber length. Tappi J. 82(2) : 137-142        [ Links ]

FERREIRA, A.G. M., SILVEIRA, M.T.L., LOBO, L.Q., 2002. The viscosity of aqueous suspensions of cellulose fibres. Part 2. Influence of temperature and mix fibres. Silva Lusitana 11(1) : 61-66        [ Links ]

ROBERTSON, G., OLSON, J., ALLEN, P., CHAN, B., SETH, R., 1999. Measurement of fiber length, coarsness, and shape with the fiber quality analyser. Tappi J. 82(10) : 93-98        [ Links ]

SILVEIRA, M.T.L., FERREIRA, A.G. M., LOBO, L.Q., 2002. The viscosity of aqueous suspensions of cellulose fibres. Part 1. Influence of consistency and fibre length. Silva Lusitana 10(2) : 171-178        [ Links ]

 

Submetido para publicação em Janeiro de 2003

Aceite para publicação em Março de 2003

 

Corresponding Author E-mail: conselhocientifico@fct.uc.pt