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Revista de Ciências Agrárias

versão impressa ISSN 0871-018X

Rev. de Ciências Agrárias v.31 n.2 Lisboa dez. 2008

 

Incidence of downy mildew Plasmopara viticola (Berk. et Curtis ex. de Bary) Berl. et de Toni in Terceira island, Azores

 

Matej Zorman4, David João Horta Lopes2, Jorge Oliveira Martins3, Carmelo Prendes1, Carmen Dias Lorenzo1, Raimundo Cabrera1

 

 

ABSTRACT

Downy mildew is one of the most economically important disease affecting vine production in Terceira island, Azores. By its incidence, frequency and quantity of pathogens, supported with favourable temperate humid climate conditions, this disease is difficult to control in terms of sustainable integrated plant protection policy. The objectives of INTERFRUTA project were to determine the incidence of the disease, to better understand it and to adopt an adequate forecasting model with necessary adjustments to predict the disease appearance and its in-time integrated plant protection control measures. Plasmopara viticola was directly observed in two weeks time periods on seven representative vineyards at different altitudes. Three of the monitored plots were established during study inside one plantation. Incidence was registered as result of visual symptoms in percentage, where 10% of plants in each vineyard were observed. Seasonal evolution of the disease was studied in one of the wine producing area.

Key words: Azores, downy mildew, forecasting model, grapevine.

 

 

RESUMO

O Míldio é uma das doenças que mais afecta a vinha, na ilha Terceira, Açores. É uma doença fúngica de difícil controlo, pela sua incidência e frequência de aparecimento. Os objectivos do projecto INTERFRUTA II foram determinar a incidência desta doença para melhorar o conhecimento sobre esta e adoptar e validar um modelo matemático adequado à previsão do aparecimento da doença de modo a permitir a aplicação de medidas de protecção integrada. A evolução do míldio foi acompanhada em sete parcelas de vinha, da área vitivinícola dos Biscoitos, através da observação visual de folhas. Numa das parcelas, três dos talhões não foram tratados para servirem de controlo. Em cada parcela foram observadas 10% das plantas, tendo sido registada a percentagem de plantas com sintomas visuais da presença de míldio.

Palavras-chave: Açores, míldio, previsão, vinha.

 

 

Full text only available in PDF format.

Texto completo disponível apenas em PDF.

 

 

REFERENCES

Amaro, P. & Baggiolini, M. (1982) -Introdução à Protecção Integrada. FAO/ DGPPA, 276 pp.         [ Links ]

Barcelos, E.F. (2001) -Implementação do modelo EPI – Míldio na zona vitivinícola dos Biscoitos. Tese de Licenciatura em Engenharia Agrícola, Angra do Heroismo, Açores, Portugal.

Cabrera, R. (2007) - Not published . Lopes, D.J.H. (2006) - Introdução. In: Lopes, D.; Pereira, A.; Mumford, J.; Cabrera, R.; A fruticultura na Macaronésia – O contributo do projecto Interfruta para o seu desenvolvimento. Univ. Açores, pp. 26.

Main, C.E. (1977) -Crop destruction - The raison d’ être of plant pathology. In: Hors-fall, J.G. & . Cowling E.B. (Eds.) Plant disease, An Advanced Treatise. Vol I. How Disease is Managed. Academic Press, Inc., New York, pp. 55-78.

 

 

1 U.D.I. Fitopatología. Facultad de Biología. Universidad de la Laguna, Canarias. Espanha

2 Centro de Biotecnologia dos Açores, Portugal

3 Serviço de Desenvolvimento Agrário da Terceira, Açores, Portugal

4 Faculty of Agriculture, Vrbanska 30, Maribor, Slovenia

Comunicação apresentada no 5º Congresso da Sociedade Portuguesa de Fitopatologia, Coimbra, 2007

Recepção/Reception: 2008.02.19 aceitação/acception: 2008.09.11

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