SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.15 número1A cor e sua evolução em aguardentes Lourinhã nos três primeiros anos de envelhecimentoPrecipitação da Matéria Corante de Vinhos Tintos. Contributo para o Estudo da Composição dos Precipitados índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Ciência e Técnica Vitivinícola

versión impresa ISSN 0254-0223

Resumen

ALVELOS, Helena; CABRAL, J. A.; AMARAL, B.  y  BARROS, P.. Statistical Methods for Controlling Wine Tasting Panels. Ciência Téc. Vitiv. [online]. 2000, vol.15, n.1, pp.15-26. ISSN 0254-0223.

Sensory analysis is an essential tool in the wine evaluation. Although it has a long tradition, scientific methods for the control of sensory analysis are scarce and often not practical. This paper presents some new procedures that were developed during the accreditation process of the Tasting Panel of the Port Wine Institute.

Palabras clave : statistical process control; CUSUM tabulation charts; logistic regression; sensory analysis.

        · resumen en Portugués | Francés     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )