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Ciência e Técnica Vitivinícola

 ISSN 0254-0223

NEVES, Pedro L.; LEBRES, C.; BOTELHO, G.    FERREIRA, N.M. Fonseca. Prototype to control alcoholic fermentation temperature in winemaking. []. , 28, 2, pp.71-76. ISSN 0254-0223.

^len^aPortugal stands out as a recognized country in the production of superior quality wine, the two main reasons being the edaphoclimatic conditions and the grapevine heritage. To maximize quality it is important that the various steps of the winemaking process be submitted to effective control and monitoring. Since the alcoholic fermentation is a crucial stage of the winemaking process, this paper describes a low cost prototype to perform the supervision and control of the alcoholic fermentation process in a winery. To demonstrate the viability of the practical application of this solution in real conditions, a prototype was installed in the winery of Escola Superior Agrária de Coimbra (ESAC), to control the fermentation temperature of white must in a medium size vat.^lpt^aPortugal assume-se como um país de referência na produção de vinhos de qualidade superior pelas condições edafoclimáticas e património vitícola que possui. Para potenciar a qualidade verifica-se a premência que as diversas etapas do processo de fabrico do vinho sejam submetidas a uma efetiva monitorização e controlo. Sendo o processo de fermentação alcoólica uma das etapas mais importantes do processo de produção de vinho, apresenta-se uma solução de baixo custo para efetuar a monitorização e controlo do processo de fermentação alcoólica numa adega. Para comprovar a viabilidade prática desta solução, foi instalado na adega da Escola Superior Agrária de Coimbra (ESAC), um protótipo que efetuou em condições reais, o controlo da temperatura de fermentação de mosto branco numa cuba de média dimensão.

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