SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue115Alternative food networks and the reconfiguration of food environments in the time of COVID -19 in MexicoTourist apartments, COVID -19, and platform capitalism author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Finisterra - Revista Portuguesa de Geografia

Print version ISSN 0430-5027

Abstract

BRITO-HENRIQUES, Eduardo. COVID-19, turismo e sustentabilidade: tudo está interligado. Finisterra [online]. 2020, n.115, pp.205-210.  Epub Dec 31, 2020. ISSN 0430-5027.  https://doi.org/10.18055/finis20311.

A COVID-19 e a crise devastadora que por sua causa se anuncia no turismo justificam uma reflexão. Neste ensaio proponho uma leitura da relação COVID-19/turismo a partir de uma perspetiva mais-do-que-humana e de ecologia integral. Após um breve enquadramento em que a COVID-19 é apresentada como um evento socionatural, é discutida a relação entre a pandemia, o sobreturismo e a crise turística mundial atual. Termino com uma breve reflexão sobre o turismo pós-COVID-19.

Keywords : COVID-19; turismo; sustentabilidade; teoria do ator-rede; ecologia integral.

        · abstract in English     · text in Portuguese     · Portuguese ( pdf )