39 4 
Home Page  

  • SciELO

  • SciELO


Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

MARTINS, João Manuel Neves; TALHINHAS, Pedro    SOUSA, Raul Bruno de. Yield and seed chemical composition of Lupinus mutabilis in Portugal. []. , 39, 4, pp.518-525. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/RCA16079.

^len^aLupinus mutabilis Sweet (tarwi), being cultivated for thousands of years in the Andean region, is regarded as a potential crop for Europe, especially because of its high protein and oil content. The objective of this study was to revise the productivity and seed composition analyses of several tarwi accessions conducted over several years, in a Mediterranean environment (Lisbon, Portugal), in order to select more suitable lines. The productivity, although low (bellow 2 t/ha, in average), and variable (ranging from 0.26 to 6.0 t/ha), indicates that it should be possible to obtain lines with productivity levels high enough to make of this species a non-irrigated autumn-sown legume crop. These results are more encouraging when compared with the lower yields obtained in central Europe, where indeterminate growth also often causes unsurpassed difficulties. The chemical composition of tarwi seeds obtained in this Mediterranean environment reaches very high levels both in the protein content (up to 50%) and in oil (up to 19%). It is possible to select plants for higher oil levels with little reduction on the protein content. Seeds seem to have a slightly lower protein content than when obtained under central European conditions, but with oil contents consistently higher. Presently, the main obstacles to be transposed in order to make tarwi a crop for the Mediterranean area are: to increase cold and frost tolerance, in order to adapt it to colder winters than those in coastal areas; to increase seed yield and oil content (without reducing protein); to increase resistance to pests and diseases and a better competition against weeds; and to optimise the plant architecture in order to maximise pod and seed set without compromising productive flexibility (so much necessary to face the typical Mediterranean climate interanual variability).^lpt^aA espécie Lupinus mutabilis Sweet (tarwi), cultivada há milhares de anos na região Andina, é considerada uma cultura com potencial para a Europa, especialmente devido ao elevado teor proteico e oleico das suas sementes. Com este trabalho pretende-se rever os estudos realizados durante vários anos com vista à caraterização da produtividade e composição química das sementes de diversos acessos de tarwi, cultivados em ambiente Mediterrânico (Lisboa, Portugal), com o objetivo de selecionar linhas mais adequadas. A produtividade, apesar de baixa (menos que 2 t/ha, em média), e variável (0,26 a 6,0 t/ha), demonstrou que é possível obter linhas com produtividade suficiente para tornar esta uma cultura de outono-inverno de sequeiro. Estes resultados são mais encorajantes que outros obtidos na Europa central, onde o hábito de crescimento indeterminado origina com frequência dificuldades inultrapassáveis. A composição química das sementes de tarwi obtidas nestas condições Mediterrânicas alcança elevados teores proteicos (até 50%) e oleícos (até 19%). Os resultados obtidos indicam a possibilidade de selecionar plantas com maiores níveis de gordura nas sementes sem redução do teor proteico. Quando comparadas com semente produzidas no centro da Europa, as sementes produzidas em Portugal apresentam teores proteicos ligeiramente inferiores mas teores oleicos consistentemente superiores. Os principais desafios que se colocam a tarwi para a sua adoção enquanto cultura para o clima mediterrânico são: o aumento da tolerância aos frio e à geada, permitindo a sua cultura em zonas de maior continentalidade; o aumento da produtividade e do teor de gordura (sem comprometer o teor proteico); o aumento da resistência a pragas e doenças e uma maior competitividade com infestantes; e a otimização da arquitetura da planta, maximizando o vingamento de vagens e sementes, sem comprometer a flexibilidade produtiva (tão necessária pra fazer face à variabilidade climática interanual, típica do clima mediterrânico).

: .

        · | |     ·     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License