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Revista de Ciências Agrárias

 ISSN 0871-018X

SANTOS, Carla S.; SERRAO, Inês    VASCONCELOS, Marta W.. Comparative analysis of iron deficiency chlorosis responses in soybean (Glycine max) and barrel medic (Medicago truncatula). []. , 39, 4, pp.538-549. ISSN 0871-018X.  https://doi.org/10.19084/RCA16090.

^len^aLegume grains have an important socio-economical role, being highly utilized in human and animal nutrition. Although iron (Fe) is abundant in the earth’s crust, its limited solubility makes it poorly bioavailable for plants, contributing to iron deficiency chlorosis (IDC). In this work the physiological and molecular mechanisms associated with IDC were studied, namely, the mechanisms involved on Fe deficiency response, as well as a new Fe metabolism related gene in two important legume crops, Glycine max and Medicago truncatula. Fe deficient plants developed: decreased root and shoot length, increased number of secondary roots and lower chlorophyll levels. Fe shoot content decreased six- and 11-fold for G. max and M truncatula in Fe-deficiency. Whilst in G. max roots no significant differences were detected, in M. truncatula roots Fe decreased nine-fold in Fe-deficiency. Genes involved in Fe uptake (FRO2-like and IRT1-like), were over-expressed in roots of Fe-sufficient G. max and in Fe-deficient M. truncatula. VIT1-like, YSL1-like and ferritin presented higher expression levels in Fe-sufficient shoots and roots, whereas NRAMP3-like and GCN2-like showed higher expression values in Fe-deficiency.^lpt^aAs leguminosas têm um importante papel socio-económico, pela sua utilização na nutrição humana e animal. Apesar do ferro (Fe) ser um elemento abundante na crosta terrestre, a sua solubilidade limitada diminui a disponibilidade para as plantas, contribuindo para o desenvolvimento da Clorose por Insuficiência de Ferro (CIF). No presente trabalho, mecanismos fisiológicos e moleculares associados à CIF foram estudados, nomeadamente, os mecanismos de resposta à insuficiência de Fe e um novo gene associado ao metabolismo do Fe, em duas espécies cultivadas com relevância económica, Glycine max e Medicago truncatula. Plantas deficientes em Fe apresentaram: tamanho diminuído, maior número de raízes secundárias e baixos níveis de clorofila. Em insuficiência de Fe, o conteúdo de Fe na parte aérea diminuiu seis e onze vezes para G. max e M. truncatula, respetivamente; nas raízes de G. max não houve diferenças significativas e nas de M. truncatula o conteúdo de Fe diminuiu nove vezes. Genes envolvidos na absorção de Fe (FRO2-like e IRT1-like) foram sobre-expressos nas raízes de G. max em suficiência de Fe e, nas raízes de M. truncatula, quando em insuficiência. VIT1-like, YSL1-like e ferritina apresentaram níveis de expressão mais elevados em suficiência de Fe, ao contrário dos genes NRAMP3-like e GCN2-like, cuja expressão foi aumentada em insuficiência de Fe.

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