SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número14Importância da escola na educação alimentar em crianças do primeiro ciclo do ensino básico - como ser mais eficazInvestigação qualitativa: perspetiva geral e importância para as ciências da nutrição índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO

Compartir


Acta Portuguesa de Nutrição

versión On-line ISSN 2183-5985

Resumen

MOTA, Inês Barreiros; FARIA, Ana; PIMENTEL-SANTOS, Fernando M  y  CALHAU, Conceição. The gut microbiota and spondylarthritis: the role of diet in therapeutics. Acta Port Nutr [online]. 2018, n.14, pp.24-28. ISSN 2183-5985.  https://doi.org/10.21011/apn.2018.1405.

The gut microbiota is the major bacterial community in the human body, and its imbalance, dysbiosis, is associated with various pathologies. Many studies support the notion that the gut microbiota plays an important role in spondyloarthritis. The possible mechanisms, which may be implicit in this relationship, include intestinal permeability, stimulation of the immune system, molecular mimicry, among others. The role of diet in modulating the microbiota as a preventive or therapeutic measure in spondyloarthritis appears to be promising and sufficiently relevant to motivate further future research, especially translation research.

Palabras clave : Dysbiosis; Spondyloarthritis; Inflammation; Dietary manipulation; Gut microbiota.

        · resumen en Portugués     · texto en Portugués     · Portugués ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons