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GE-Portuguese Journal of Gastroenterology

 ISSN 2341-4545

GONCALVES, Tiago Cúrdia; CAPELA, Tiago Lima    COTTER, José. Nutrition in Pancreatic Diseases: A Roadmap for the Gastroenterologist. []. , 31, 1, pp.1-13.   01--2024. ISSN 2341-4545.  https://doi.org/10.1159/000530835.

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While common pancreatic diseases, such as acute pancreatitis (AP), chronic pancreatitis (CP), and pancreatic cancer (PC), may greatly impact the normal pancreatic physiology and contribute to malnutrition, the adequate nutritional approach when those conditions are present significantly influences patients’ prognosis. In patients with AP, the goals of nutritional care are to prevent malnutrition, correct a negative nitrogen balance, reduce inflammation, and improve outcomes such as local and systemic complications and mortality. Malnutrition in patients with CP is common but often a late manifestation of the disease, leading to decreased functional capacity and quality of life and increased risk of developing significant osteopathy, postoperative complications, hospitalization, and mortality. Cancer-related malnutrition is common in patients with PC, and it is now well recognized that early nutritional support can favorably impact survival, not only by increasing tolerance and response to disease treatments but also by improving quality of life and decreasing postoperative complications. The aim of this review was to emphasize the role of nutrition and to propose a systematic nutritional approach in patients with AP, CP, and PC.

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Se por um lado, doenças pancreáticas comuns, tais como pancreatite aguda (PA), pancreatite crónica (PC) e cancro pancreático (CP), podem ter um grande impacto na normal fisiologia pancreática e contribuir para desnutrição, por outro lado, uma abordagem nutricional adequada nos doentes com essas patologias pode influenciar significativamente o seu prognóstico. Em doentes com PA, os objetivos do suporte nutricional são a prevenção da desnutrição, a correção de um balanço negativo de nitrogénio, a redução da inflamação, e a evicção de outcomes desfavoráveis, como desenvolvimento de complicações locais ou sistémicas ou morte. A desnutrição é comum em doentes com PC, sendo frequentemente umamanifestaçãotardiadadoença, da qual resulta uma diminuição da capacidade funcional e da qualidade de vida, bem como um aumento significativo do risco de doença óssea, complicações pós-operatórias, hospitalizações e morte. A desnutrição associada ao CP é também habitual e é atualmente reconhecido que um suporte nutricional precoce pode influenciar favoravelmente a sobrevida, não só por aumentar a tolerância e resposta aos tratamentos, mas também por melhorar a qualidade de vida e diminuir as complicações pós-operatórias. O objetivo da presente revisão é salientar o papel da nutrição e propor uma abordagem nutricional sistematizada nos doentes com PA, PC e CP.

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