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Silva Lusitana

versão impressa ISSN 0870-6352

Silva Lus. v.11 n.2 Lisboa dez. 2003

 

The Viscosity of Aqueous Suspensions of Cellulose Fibres.

Part 3. Influence of pH

 

Maria Teresa Silveira*, Abel G.M. Ferreira** and Lélio Q. Lobo***

* Adjunct Professor

Escola Superior de Tecnologia. Instituto Politécnico de Tomar, Quinta do Contador, Estrada da Serra 2300-313-TOMAR

**Assistant Professor

*** Professor

Department of Chemical Engineering. University of Coimbra, 3030-290 COIMBRA

 

Abstract. The viscosity of aqueous suspensions of cellulose fibres from eucalipt and pine bleached kraft pulps has been measured at 25ºC as a function of consistency and pH. The measurements cover the range of 0.05 up to 1.00 mass per cent consistency and span the pH interval from about 2 to about 12. Empirical correlations have been established between the viscosity of the suspensions and the above mentioned properties.

Key words: viscosity; suspensions; eucalypt; pine; consistency; fibre length; pH

 

Sumário. Mediu-se a viscosidade de suspensões aquosas de fibras celulósicas de pastas kraft branqueadas, de eucalipto e de pinho, a 25ºC, em função da consistência e do pH. O intervalo de consistência considerado foi de 0,05 até 1,00% e o de pH desde 2 até cerca de 12. Estabeleceram-se correlações para a variação da viscosidade das suspensões em função das propriedades anteriormente referidas.

Palavras-chave: viscosidade; suspensões; eucalipto; pinho; consistência; comprimento das fibras; pH

 

Resumé. La viscosité des suspensions aqueuses de fibres de cellulose provenants de pâtes d'eucalyptus et de pin a été mesurée en fonction de leur consistance et du pH à 25ºC. Le pH est changé entre 2 et 12 pour les suspensions de consistances de 0.05 à 1.00 pour cent. Des corrélations ont été établies pour décrire la variation de la viscosité des suspensions en fonction de la consistance et du pH.

Mots clés: viscosité; suspensions; eucalyptus; pin; consistence; longueur des fibers; pH

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text only available in PDF format.

 

References

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Submetido para publicação em Janeiro de 2003

Aceite para publicação em Março de 2003

 

Corresponding Author E-mail: conselhocientifico@fct.uc.pt