SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.16 número2Impacto do Ataque do Nemátodo da Madeira de Pinheiro na Aptidão Tecnológica como Madeira MaciçaRelações entre Peso, Volume e Densidade para a Madeira de Pinheiro Bravo (Pinus pinaster Ait.) Cultivado em Portugal índice de autoresíndice de assuntosPesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO

Compartilhar


Silva Lusitana

versão impressa ISSN 0870-6352

Silva Lus. v.16 n.2 Lisboa dez. 2008

 

Morphological Attributes of Root Systems and Seedling Growth in Three Species of Pistacia

 

Bahram Baninasab* and Mostafa Mobli**

* Assistant Professor

** Associate Professor

Isfahan University of Technology. College of Agriculture. Department of Horticulture. Isfahan 84156-83111, IRAN

 

Abstract. Iran is one of the most important growing centers for wild and domesticated species/varieties of pistachio. Because of the adaptability of wild pistachio species to severe environmental conditions and resistance to drought and some pest and diseases, these can be used as rootstock for pistachio cultivars and in breeding programs for rootstock improvement. The present study aims to evaluate the seedling behavior of Pistacia vera, P. mutica and P. khinjuk at the inter-specific level. The results showed significant differences among species for most of the measured traits indicating high genetic variability among these species. P. vera showed highest stem height, stem diameter, shoot and root fresh and dry weights. P. vera also produced more leaves, more number and longer roots per seedling than the other two species. The correlation between various morphological traits showed that many of the associations between morphological traits of shoot and root vary between these three species. However, only leaf number was found to be common and important morphological trait for these three species to evaluate stem diameter of Pistacia species before their nursery test.

Key words: Morphological characters; Pistacia vera; P. mutica; P. khinjuk

 

Atributos Morfológicos dos Sistemas Radiculares e do Crescimento de Plântulas de Três Espécies de Pistacia

Sumário. O Irão é um dos mais importantes centros de produção de espécies/variedades selvagens e cultivadas de pistácio. A facilidade de adaptação de espécies selvagens de pistácio a condições ambientais severas e a sua resistência à seca e a algumas pragas e doenças, permitem a sua utilização quer como porta-enxertos para cultivares de pistácio quer em programas de melhoramento destes. O presente trabalho visa avaliar o comportamento interespecífico de plântulas de Pistacia vera, P. mutica e P. khinjuk. Os resultados mostraram diferenças significativas para a maioria dos parâmetros medidos, indicando alta variabilidade genética entre estas espécies. P. vera apresentou caules mais altos e de maior diâmetro, maior peso seco e fresco de lançamentos e raízes. P. vera produziu igualmente mais folhas, raízes mais longas e em maior número, por plântula, que as outras duas espécies. A correlação entre associações de vários aspectos morfológicos de lançamentos e raízes demonstrou diferenças entre estas três espécies. No entanto, verificou-se que apenas o número de folhas era um importante traço morfológico comum a estas três espécies, para avaliar o diâmetro do caule das espécies de Pistacia antes dos testes de viveiro.

Palavras-chave: Caracteres morfológicos; Pistacia vera; P. mutica; P. khinjuk

 

Attributs Morphologiques des Systèmes Racinaires et de la Croissance de Plantules pour Trois Espèces de Pistacia

Résumé. L'Iran est un des plus importants centres de croissance d'espèces/variétés sauvages et cultivées de pistachier. En raison de l'adaptabilité des espèces sauvages de pistachier aux conditions environnementales et leur résistance à la sécheresse, aux parasites et maladies, ceux-ci peuvent être utilisés comme porte-greffe de pistachier cultivars et dans des programmes de reproduction de portes-greffes améliorés. L'étude vise à évaluer le comportement de semis Pistacia vera, P. mutica et P. khinjuk à l'inter niveau précis. Les résultats ont révélé des différences importantes pour la plupart des espèces mesurées et indiquant une haute variabilité génétique entre ces espèces. P. vera a montré des tiges plus hautes, et de diamètre supérieur, et poids sec et frais des pousses et racines supérieur. P. vera également produit plus de feuilles, plus de racines et plus longues que les deux autres espèces. La corrélation entre divers traits morphologiques du rameau et racines varient entre ces trois espèces. Toutefois, seul le nombre de feuilles était une caractéristique morphologique importante et commune aux trois espèces, pour évaluer le diamètre de la tige des  espèces de Pistacia avant leurs tests en pépinière.

Mots clés: Caractères morphologiques, Pistacia vera, P. mutica, P. khinjuk

 

Full text only available in PDF format.

Texto completo disponível apenas em PDF.

 

References

BANINASAB, B., RAHEMI, M., 2001. Seed dormancy in Pistacia mutica F. and M. Iran Agric. Res. 20: 181-188.        [ Links ]

CRANE, J.C., FORDE, H.I., 1974. Improved Pistacia seed germination. Calif. Agric. 28: 8-9.

F.A.O. 2005. Production Year Book. Vol. 58. F. A. O. Rome, Italy.

KAFKAS, S., 1995. Preliminary studies on the selection of P. atlantica and P. khinjuk genotypes as rootstocks for pistachio. MSc Thesis, Cuk. Uni., Adana, Turkey.

KAFKAS, S., KAFKAS, E., KASKA, N., OZGUVEN, A., 2002. Inter-and intra-specific nursery characterization of three wild Pistacia species. J. Hort. Sci. Bio. 77: 164-169.

KAFKAS, S., KASKA, N., 1997. Pistachio rootstock breeding by crossing different wild species grows in Turkey. Acta Hort. 470: 219- 225.

NIKPEYMA, Y., KASKA, N., 1995. Effects of radicule tip pinching and gibberellic acid on the growth of container grown Pistacia seedlings under the glasshouse conditions. Acta Hort. 419: 243-248.

ONAY, A., PIRNIC, V., YILDIRIM, H., BASARAN, D., 2004. In vitro micrografting of mature pistachio (Pistacia vera var. Siirt). Plant Cell, Tissue and Organ Culture 77: 215-219.

RAHEMi, M., BANINASAB, B., 2000. Effect of gibberellic acid on seedling growth in two wild species of pistachio. J. Hort. Sci. Bio. 75: 336-339.

SHEIBANI, A., 1987. Characteristics of Iranian pistachio varieties. In Iranian Pomology Seminar. Seed and Plant Improvement Institute, Rafsanjan, Iran.

WOODROOF, J.G., 1982. Pistachio nuts. In WOODROOF, J.G. (ed.) Tree Nuts Production, Processing, Products. Avi Publishing Company, Inc. West Port Connecticut, USA., pp. 592-603.

ZOHARY, M.A., 1952. Monographical study of the genus Pistacia. Palestin J. Bot., 5: 187-228.

 

Entregue para publicação em Março de 2008

Aceite para publicação em Outubro de 2008

 

* Corresponding Author E-mail: bbanin@cc.iut.ac.ir